ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Spartan Blades Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/10/2018
Nenašel jsem v pevných nožích tuto značku, tak zakládám. (pokud tu je, tak prosím o přesunutí mého příspěvku do správného šuplíku).

Hledal jsem nějaký pevný nůž, který by nebyl ani velký, ani malý. Líbil by se mi tvarem, byl ze slušného materiálu a byl k němu nějaký příběh, který mi dává smysl. Myslím, že jsem ho našel v podobě níže napsaného.

Tak tedy k věci:

Spartan Ronin Shinto

Spartan: výrobce

Ronin: je název společnosti, která se zabývá školením a taktickým výcvikem
https://www.ronintactics.com/
Ronin znak je i na čepeli vedle loga výrobce.

Shinto: je náboženství, které vzniklo v Japonsku a v souvislosti s tímto nožem by mělo znamenat něco jako "Novou cestu" , ale tím si nejsem jistý.

Nůž navrhl pan Tu Lam, který je zakladatel, společník a ředitel výše zmíněné firmy Ronin. Je to dlouholetý voják speciálních sil (green beret).

Tu Lam (Retired U.S. Army Special Forces- Green Beret)--23 Years Full Spectrum US Special Operations throughout 27 countries worldwide. Team-Leader assignments in Unconventional Warfare, Foreign Internal Defense, Special Reconnaissance, Hostage Rescue, Direct Action and Counter-Terrorism Operations in permissive and non-permissive environments. Composite Special Forces team training and development team leader. Founder/CEO and Director of Training and Research Development for Ronin Tactics Inc.
Rōnin Tactics specializes in Law Enforcement and Military tactics training in non-lethal and lethal applications. Using concepts and directives, special weapons and tactics, empty-hand and edge weapons combative, close-quarters battle, and firearm applications both handgun and rifle.

Jestli jsem správně pochopil různé zdroje, tak pan Tu Lam chtěl nůž, kterým by doplnil výzbroj v ozbrojených složkách, protože nože třeba od Chrise Reeva považuje za dobré pro polní práce, ale ne už tak dobré pro boj. Myslím, že mu můžeme věřit, neb má evidentně větší zkušenosti než kdokoli z nás.

Na noži se designem podílel i Curtis Iovito což je spolumajitel a spoluzakladatel Spartan Blades, který je také voják speciálních sil, tohoto času důchodce.

Nůž se dodává ve standardní Spartan papírové krabici. Uvnitř je nůž, pouzdro, Spartan katalog a samolepka.
Vyrábí se dvě varianty nože odlišující se barvou. Černá a Coyote.

Technická data.
Ocel: CPM S35VN
Střenky: Černá CE Canvas Micarta (je něčím ještě vylepšená, ale nepochopil jsem čím, vizuálně vypadá jako G 10). Potěšil mě „výřez“ nebo „vybrání“ na obou střenkách pro palce, nebo pro ty co mají menší ruku na umístění ukazovačku při horizontální „práci“.
Délka čepele: 14,3 cm
Tloušťka čepele: 4,8 mm
Délka celého nože: 26,7 cm
Výška čepele v nejvyšším bodu: 3,2cm
Váha: 254g

Nůž se dodává s nylonovým pouzdrem nebo kydexovým pouzdrem. Výběr jsem uvítal a zvolil MOLLE nylonové pouzdro, protože kydex nemám rád. Jediný plast, který snesu jsou pouzdra na nožích Mora.

Uvnitř pouzdra je vložka vyplněná semišem, takže se nůž neodírá ani nevydává v pouzdru hluk. Zavírání je na suchým zipem nastavitelný patent. Pouzdro se tedy dá použít na jakékoli rozměrově stejné nože.

Cena je prakticky všude stejná a to kolem 350$.

Jestli je to hodně nebo málo za kus železa s micartou, ať si zhodnotí každý sám. Za ty peníze se dají koupit dvě bedny dobrého rumu, nějaký barevný nožík od WE knife nebo třeba Spelter, když už jsme v té armádní kategorii.

Sám za sebe jsem spokojen a nůž beru pocitově více jako Japonský než Americký.

To je konec mých blábolů. Pokud by mě chtěl někdo v něčem opravit, či doplnit, tak to uvítám.

Představení nože panem Tu Lam a panem Curtis Iovito je zde:

Dole v komentářích nůž někdo srovnával s nožem ZT100. Odpověď od GPKnives se dozvíte tam.

A produktová fotografie, protože lépe bych to nevyfotil:

Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 7/30/2017
Nějaké další zkušenosti po měsíci používání? O tom noži také uvažuji.
Posláno:

Štamgast
Bohužel zkušenosti vůbec žádné nemám. Dřepím už přes měsíc doma po operaci a nůž leží v šuplíku.
Vidím to až na léto.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/12/2018
Drsná kudla 👍 tyhle nože od vojáků jsou nejlepší
Posláno:

Štamgast
Byl jsem požádán jestli bych neudělal obrázek s nějakým známým nožem pro porovnání velikosti. Namátkou jsem tedy něco vybral. (Manix je 2XL)

Shodou okolností jsem byl požádán jestli bych synovi nainstaloval do Xboxu Call of Duty a na úvodní straně hry na mě vykoukl pan Tu Lam (RoninTactical) Grin

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/17/2011
William Harsey je muj oblibeny navrhar nozu, proto jsem musel mitvtento predrazeny kus zeleza Happy. Nelituji, ale pozor, vysledne zpracovani od Spartan Blades bohuzel neni tak dobre jako od Reeva.

coll vložil tyto přílohy:
IMG_20200601_133334.jpg_big.jpg.jpg

PŘÍTEL je ten, kterému když povíš: "Někoho jsem zabil!" Odpoví: "Kde ho zakopem?"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/30/2017

Mico1300 vložil tyto přílohy:
IMG_20250328_204008.jpg.jpg
IMG_20250328_204123.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum