ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kalírny aneb když není pec doma Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Automaticky založená diskuze k článku Kalírny aneb když není pec doma
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
Ahoj Same, dobrý počin a zajímavý článek Ok , jenom bych změnil nadpis na "Kalírna aneb...."
Jinak to vypadá, že jsi testoval několik kalíren Happy
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/22/2009
Pěkný článek, co je prosím to TZ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/28/2008
Já si nechávám kalit u Priknera už víc než 6 roků!

A za těch ŠEST roků, je to už PĚKNÝCH pár desítek zpracovaných "želízek" povětšinou drobných rozměrů a vždycky jsem byl spokojený.
POKUD MÁTE DOTAZ, PIŠTE NA MAIL!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Priknera mi poradil faktory a tak se tam chystám taky - 19 573 - na fiňule. A sekundárně popustit.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
xxviktor napsal:
Pěkný článek, co je prosím to TZ?

Tepelne zpracovani?
Posláno:

Štamgast
Venco, kde myslíš že mi dosekali čepele viz zmetek4? .-) čili kalírny..

a TZ je Tepelné zpracování, používají to jako univerzální nápis obsahující všechny procesy tedy nejen kalení ale i popuštění atd..
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Mikov - už 13 let k maximální spokojenosti.
Posláno:

Štamgast
Mate, co to rozvinout.. jako třeba odkaz, rychlost zpracování, ceny aspon rámcově, jak jsou na tom s povrchovkou po kalení, tvrdostí, jestli jim to občas ujede atd.. a kdyby byly fotečky tak úplně super
Mat
Posláno:

Štamgast
Samurai napsal:
Mate, co to rozvinout.. jako třeba odkaz, rychlost zpracování, ceny aspon rámcově, jak jsou na tom s povrchovkou po kalení, tvrdostí, jestli jim to občas ujede atd.. a kdyby byly fotečky tak úplně super

Same máš pravdu, chtělo to rozvinout. Na tohle téma jsem jinde odpovídal už snad tisíckrát a nakonec v drtivé odpovědi bylo, že by to muselo jít poštou a trvá to dlouho.

Takže rozvinu. Kalí Damasteel, N690, RWL, D2, Ak5Mo, 17 029....víc jsem já osobně nezkoušel. Vždy jsem psal e-mail s dotazem zda lze.
Tvrdost dle požadavků sedí, občas jsem nechal v práci v laboratoři přeměřit.
N690 59 - 60, RWL 59-60, D2 - 59-60+, Damasteel a jiné damašky jsou dle vrstev neprůkazný.
Cena u mě, nevím jak druzí, možná mám o něco vztřícnější cenu, možná ne, neřešil jsem to. 1KG / 500,- plus pošta. Doba trvání 5 - 10 dní, dle vytíženosti.
Vše popisuji lihovou fixou do oblasti čepu, přidávám dle dohody soupis dílů (počet/materiál/požadovaná tvrdost) dále odeslání poštou potvrzuji emailem dotyčnému.
Funguje mi to takto od roku 2007....k mé maximální spokojenosti.
Za tu dobu jsem měl slovy pár problémových čepelí které vykazovali mírné prohnutí a museli se vyklepávat... byla to čistá D2 někdy kolem roku 2013?? Od té doby žádný "zmetek"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/11/2006
Také své čepel posílám do Priknera a jsem naprosto spokojený. Jednou se mi vrátila prohnutá čepel kuchyňáku (cca 180 mm dlouhá, 2,5 mm ve hřbetu a výbrus až nahoru). Pravidelný pozvolný průhyb jako luk. Uprostřed o cca 4-5mm. Ale tam to byla spíš moje chyba. Bylo to prvně, co jsem dělal tak vysoký brus a nejpíš nebyl symetrický. Nakonec se mi to povedlo beze stop srovnat.

Nikdy se mi nestalo, že by se čepele vrátily s obtisky dalších obrobků, které na nich v peci ležely, poškrábané nebo jinak dorasené a podobně.

Vřele doporučuji. Jak psal Samurai ve svém článku, mají skvělý přístup i k zákazníkům s mini-zakázkami, jako tam posílám já. Když byly nejasnosti v průvodním dopise, který k čepelím přikládám, tak volají, aby si to upřesnili. Když k nim jednou přišla poškozená krabice, tak volali, aby se zeptali, kolik tam těch čepelí bylo. Když se výsledek měření tvrdosti odchýlil od očekávání, zase mě kontaktovali s několika návrhy řešení.

Zpátky pošlou čepele s podrobným protokolem o měření tvrdosti. Když jsem měl čepele, kde jsem si nepřál mít otisk od tvrdoměru, tak jsem jim k tomu posílal odřezek oceli jako referenční vzorek.

V minulosti, myslím, ani neměli spodní limit na cenu zakázky. Teď je to, tuším, 300 - 400 korun. Takže to chce poslat alespoň 3 - 4 čepel naráz, aby se to vyplatilo. Oni zakalí i jednu samostatně, ale člověk musí uhradit celou "minimální cenu".

Je to boj
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
No, u Mikova jsem taky nechal něco zakalit. N690 - bez chyby, 19 573 - přes dotaz, zda to uměj, jsem s výsledkem nebyl spokojený. A ještě dohánění, proč a nač. Kalič mi krapet vynadal, no, nakonec mě to stálo další poštu a peníze za sek. popouštění. A to jsem to chtěl na 58-59. Ostří se štípalo na hov kosti - právě proto mě kalič "zhvízdal". Na mou odpověď, že uhlíkovkama seknu do stav. železa a pak teprve hodnotím zakalení, už neměl argument. A pak jsem měl už jen práškovky a ty jsem posílal p. Hruškovi - taky bez problémů. Až při jedné čepelce, ale to jsme vyřešili.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Mé zkušenosti s kalírnama jsou více méně kladné. Řekněme od jihu...Velešín až po sever Mikov.
Za těch pár let se mi několik horších kusů sešlo, ale většinou to byl spíš problém vstupního materiálu, obvykle 14260 z pásoviny. Trochu jsem to přisuzoval válcování a většímu pnutí u jedné ze stran, jelikož se mi to stalo u třech kalíren. Nikdy to nebyl ale vyslovený extrém.
Spíš jsem se naučil vybírat kalírnu podle materiálu. Třeba v tom Velešíně vím, že materiály nad 1050 stupňů tak často nedělají, tak automaticky jinam, jelikož to jinak trvá opravdu dlouho. Ceny jsou plus mínus většinou stejné.

Závěrem díky za takový článek a inspiraci v jednom.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/27/2013
Článek super, jen by mě zajímalo - co pak s těmi deformacemi? (teď ze mne mluví přirozená zvědavost, nic nevyrabim) Měl jsem dojem, z toho, co jsem kde načetl, že nechat 0.3-0.5 mm je správná cesta. Znamená to tedy, že v podstatě vždycky rovnáte? Pískovaním? Nebo se takováhle deformace vyrovná "dobroušenim" na pásovce?
Mat
Posláno:

Štamgast
Ingvarr napsal:
Článek super, jen by mě zajímalo - co pak s těmi deformacemi? (teď ze mne mluví přirozená zvědavost, nic nevyrabim) Měl jsem dojem, z toho, co jsem kde načetl, že nechat 0.3-0.5 mm je správná cesta. Znamená to tedy, že v podstatě vždycky rovnáte? Pískovaním? Nebo se takováhle deformace vyrovná "dobroušenim" na pásovce?

Nevím jak jiní. Ale čepelky zavíráků vytahuju před kalením na fasetu 0,15 -0,25 max 0,3mm a jak to odešlu, tak se mi to vrátí. Mám vyrobený přípravek na rovinnost čepele, nebo jinak na osovost špičky nože. Je na tom vidět možné prohnutí od 0 + - 0,2mm. Ani to nemám.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/5/2014
JanDvorak: Velešín typuju na Jihostroj?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Jojo, i když je pravda, že jsem tam chvilku nebyl, ale myslím, že pořád fungují normálka. Vždy vyšli ochotně vstříc.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 3/27/2013
Mat napsal:
Ingvarr napsal:

Nevím jak jiní. Ale čepelky zavíráků vytahuju před kalením na fasetu 0,15 -0,25 max 0,3mm a jak to odešlu, tak se mi to vrátí. Mám vyrobený přípravek na rovinnost čepele, nebo jinak na osovost špičky nože. Je na tom vidět možné prohnutí od 0 + - 0,2mm. Ani to nemám.

Díky za odpověď.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Voestalpine ve Vyškově. Nejmodernější zařízení u nás v ČR kde se dělají i maloobjemové zakázky.. Čepel z Elmaxu, naprosté finále vybavené rytinou kde bylo nutno i zachovat lesk některých částí zcela bezchybně a s certifikátem zpracování jako vždy.. Ok

želva vložil tyto přílohy:
lilium.jpg.jpg

Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/16/2021
Dobrý nápad i dobře napsaný článek. Pěkně jsem si početl, hodně dozvěděl a přiložené fotky taky super.
Díky moc ahoj a jen tak dál Happy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum