ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kuchyňské prkénko Možnosti
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/4/2005
Máte někdo doporučení, kde koupit kvalitní ( zpravidla klížené z kostek dřeva položených směrem růstu vláken k užitné ploše (angličtina pro to používá "end grain"), tj. tak aby nůž při styku krájel "mezi" vlákna, nikoli přes ně) kuchyňské prkénko?

Zběžná kontrola českých e-shopů nedopadla valně, víceméně něco takového (krom jednoho z IKEA http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/40082918), nabízí jen DIPRO: http://www.dipro-prosec.cz/e-shop/katalog/prknka-na-maso-a-zeleninu/001/

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/11/2007
Pokud se nepletu tak mají myslim tenhle typ v Makru, ale nejsem si jistej. Takže pokd můžeš, nebo znáš někoho tak se tam koukni. Nějakej výběr tam maj.

V této místnosti je místo jen pro jednoho Boha a ten váš to není! Walter Bishop
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/17/2009
To lepené prkno z Ikey mám už asi pět let a za tu dobu nikde neprasklo ani se nerozklížilo. Fakt je, že hned jak jsme ho přivezli, pořádně jsem ho napustil kvalitním olivovým olejem ze všech stran . Spolklo to asi tři deci oleje a od té doby ho napouštím každého půl roku. Není špatný.Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/3/2008
Mám z IKEA aj jedno , podobné tomu, ako si si vyhliadol, ale je z kaučovníka.
Je ľahké, mimoriadne odolné a žiadné praskliny, ani iné vady, bez doplnkovej impregnácie.

Ani toto však nevyzerá špatne

http://www.dipro-prosec.cz/e-shop/vyrobek/eznick-prkno-500-x-350-x-75-mm/1260608222
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Já sem na bambusový Happy max spokojenost......neměnil bych.

Mat
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/3/2008
No to by se tady nestalo.......

manfred vložil tyto přílohy:
5.JPG

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/27/2009
Zdravím, takto vyrobené prkénko s označením jako "řeznické" jsem viděla v kuchyňském oddělení Obi. Pro snadnější manipulaci mělo na bocích nerezové úchytky.
Kráčím, tedy jsem.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Pokial mam vedomost tak medzi naj mat na krajacie doskz je banbus
A tescoma ma aj tak lepene ze vlakna idu po dlzkeOk mam doma a je super
http://www1.tescoma.com/sk/scripts/katalog.php?gid=2040013000&id=379816
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/24/2003
Mame neco podobneho asi pet let koupily sme to nekde u vietnamcu nekrouti se a drzi skoro nejsou videt znamky po kazdodennim pouzivani doporucuju.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/1/2009
Nazdar vespolek,
měl bych dotaz: V čem je lepší prkýnko lepené oproti prkýnku z jednoho kusu? Tedy když pominu to, že prkýnko z jednoho kusu je rozměrově omezené.
Posláno:

Pozorovatel
Vetsina prkenek z jednoho kusu(teda co jsem mel) se vlivem vlhkosti a sesichani casem zkrouti.U lepenych zase ze se rozlepi.Tak nevim asi to "end grain" bude nejlepsi .
Posláno:

Pokročilý
A nepomohlo by ho napustit třeba olivovým olejem? Mám 4 prkýnka z jednoho kusu, nejstaršímu je cca 3 roky, nejmladšímu rok. Nevím z jakého dřeva. Řekl bych že 3 jsou z jiného než to čtvrté. A zatím nepozoruju žádné změny v tomto směru.
Nebo je to ještě příliš brzo na takové deformace?
Posláno:

Štamgast
Geront66 napsal:
Nazdar vespolek,
měl bych dotaz: V čem je lepší prkýnko lepené oproti prkýnku z jednoho kusu? Tedy když pominu to, že prkýnko z jednoho kusu je rozměrově omezené.

Lepené, za predpokladu, že je použitý materiál poctivo a dobre pripravený a prirodzene použitá správna technológia lepenia, je v každom prípade lepším a trvalejším riešením, ako monolitický masív.
Posláno:

Pokročilý
arowana napsal:
Lepené, za predpokladu, že je použitý materiál poctivo a dobre pripravený a prirodzene použitá správna technológia lepenia, je v každom prípade lepším a trvalejším riešením, ako monolitický masív.

Děkuji arowana i redwin za info. Evidentně jsem neměl štěstí na správné lepené prkýnka. Do dvou let se mi vždy rozpadlo Sad
Posláno:

Pozorovatel
I kdyz pokud si vzpominam drive otec narezal nejake prkynka z dubu tloustka asi 2.5 az 3 cm ty se nijak nekroutily ale po case zcernaly a napousteny byly asi sadlem ze zabijacky Laugh .
Posláno:

Pozorovatel
no zalezi na drevu a vyrobe.. prkynka si delame s otcem sami a nejodolnejsimi kousku je cca 28let, je ovalne z jednoho kusu cca 50x25x2cm a dodneska neni zkroucene(je vyrobeno z desky stareho svetla Laugh ).. prkno "end grain" je spise na reznicinu a mlacenim sekackem a pod. zajdete si k reznikovi a uvidite. Na rezani je mene vhodne prave kvuli smeru vlaken ktere daleko vic obsorbuji necistoty a jiny bordel ktery se hure vymyva a muze zahnivat.. jinak normalni lepene prkynko z domacich potreb by melo byt ok a vyhazovat 4 nasobny obnos je rozezranost Grin ale proti gustu mrGreen
Dulcia non novit, qui non gustavit amara
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/15/2010
Geront66 napsal:
Nazdar vespolek,
mam tady jednoho kamarada truhláře a tohle jsme spolu řešili.malí prkýnko z jednoho kusu je v pohodě,ale větší je lepší slepit z několika dílů a léta dřeva musí navazovat opačně proti sobě
Posláno:

Pozorovatel
jino napsal:
Geront66 napsal:
Nazdar vespolek,
mam tady jednoho kamarada truhláře a tohle jsme spolu řešili.malí prkýnko z jednoho kusu je v pohodě,ale větší je lepší slepit z několika dílů a léta dřeva musí navazovat opačně proti sobě

tak tak Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/22/2007
M-I-X napsal:
Na rezani je mene vhodne prave kvuli smeru vlaken ktere daleko vic obsorbuji necistoty a jiny bordel ktery se hure vymyva a muze zahnivat..

to by mel resit pouzity mateial - dub apod. ktery sam o sobe ma antibakterialni ucinky...
Posláno:

Pozorovatel
honza36 napsal:
M-I-X napsal:
Na rezani je mene vhodne prave kvuli smeru vlaken ktere daleko vic obsorbuji necistoty a jiny bordel ktery se hure vymyva a muze zahnivat..

to by mel resit pouzity mateial - dub apod. ktery sam o sobe ma antibakterialni ucinky...

to je sice pravda ale taky jen do jiste miry.. kdyz budes penetrovat drevo kde nejvic saje? na cele.. a pokud to nenapustis lakem(u prkynka neni dobrej napad) tak bude sat porad.. Ale je to ve vysledku jedno, chtel sem jen rici ze na naklepani rizku a krajeni zeleniny staci normalni klizene prkynko, jinac zminovany bambus je taky dobrej..
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum