ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Ocílka II. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2004
Příspěvky: 387
Rad by som s vami podebatil o ocielkach. Zaujima ju ma diamantove od Fallknivena. Neviem aku stopu zanechavaju na ostri vyhladia, alebo mikrozubky. Mam Tescomu a som s nou celkom spokojny, ale neviem ci na tvrde / uhlikove/ cepele nebolo by lepsie nieco kvalitnejsie. Nieco vyraba aj DMT. Ake mate s nimi skusenosti a v ktorej faze ostrenia ich pouzivate?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2002
Příspěvky: 495
Jo, ocílky ... Pod tím se už dneska schová cokoliv Shocked. Základní rozdíl v nich je IMO ten, že klasické ocílky (ocelové či co to vlastně je) v zásadě neubírají materiál, ale ostří se na nich jen srovnává a vyhlazuje. Oproti tomu "ocílky" keramické, diamantové ... fungujou jako každý jiný brousek - ubírají matroš.

Klasickou ocílku mám jak zubatou (relativně novou, s podélným jemným drážkováním), tak po dědkovi oválnou zcela hladkou (nevím zda tak vypadala od začátku nebo už je tak oblejskaná používáním). A musím říct, že od té doby co jsem ji zdědil používám tu po dědovi, na tu druhou už ani nešáhnu. A co jsem se naučil ocílku používat, tak nože brousím jen výjimečně, 1x za 1-3 roky (pravda, někdy i častějc, třeba když mi na chalupě kuchyňáky dojebe dcera kterej je všechno jedno, on se fotr postará Angry), a holí furt. Ale chce to ostří obtahovat často (ideálně neustále Razz) - všimni si třeba u řezníka, že většinou když vezme do ruky nůž, tak s ním hned ocílku, přetáhne ho a pak teprve jde řezat.

Čili z mého pohledu - diamantová nebo keramická ocílka = jakýkoliv jiný brousek, klasická ocílka na každodenní nebo pravidelnou častou údržbu, případně dotažení ostří po nabroušení.
Toť můj názor, jiní asi budou mít i jiné Wink.
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/5/2005
Příspěvky: 1,183
Naprosty souhlas !
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2005
Příspěvky: 499
pražákum těm je hejLaugh...stačí obejít bazary,kde se občas ocílky válejí,aniž někdo tuší,k čemu to je...velmi šetrně se k noži chovají staré "nekulaté" kousky,co samy vypadají jako tupý nůž...pokud nepředvedete přehnaný zájem,odnášíte domů za cca 150 Kč.
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 8/17/2005
Příspěvky: 55
A jéje, zrovna jsem na to myslel! Neměl byl prosím nějaký tip, do kterého bazaru za tímhle účelem občas nakouknout?
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2005
Příspěvky: 499
...
Posláno:
Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 8/17/2005
Příspěvky: 55
No nádhera, já totiž zrovna ve Strašnicích dělám! Já vim, že to nehoří a že tam teď zrovna nejspíš nic mít nebudou, ale myslim se pudu po obědě kapku projít... Průběžná je za rohem. Happy Díky!
jex
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/29/2002
Příspěvky: 274
Rumoko napsal:
Naprosty souhlas !
jo, taky souhlas, jenom bych k tomu dodal, že častým používáním ocílky se ostří nejen vyhlazuje a rovná, ale taky zhutňuje a možná i nějak rekrystalizuje, takže postupně získává na trvanlivosti...
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2005
Příspěvky: 499
jeden současný kousek ,takový ocílkový špek...
Dick 2000..tak takhle nějak se to už kdysi dělaloShocked
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2005
Příspěvky: 499
maxeem napsal:
jeden současný kousek ,takový ocílkový špek...
Dick 2000..tak takhle nějak se to už kdysi dělaloShocked

chybička se vloudí,je to model Dick multicut
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2004
Příspěvky: 387
A co technika brusenia? Obcas sa mi stana ze zavadim hrotom o ocielku a uz to potrebuje kamen.
Prepokladam, ze ocielky su robene hlavne na brusenie kuchynskych nozov a tie su z maksich oceli. Da sa nimi doostrit aj VG10, AUS8 alebo estenieco tvrdsie. Maju aj ocielky rozne tvrdosti ateda aj kvality. Da sa spolahnut na renomovanych vyrobcov /Swibo/ alebo staci aj cinsky mackasak?
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2004
Příspěvky: 387
Diamantova ocielka od Fallknivenu
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2004
Příspěvky: 387
Keramicka od Fallknivenu. Mali by sa pouzivat v kombinacii. Najskor asi diamant a potom keramika.

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2002
Příspěvky: 495
Technika broušení ... Nejlíp si řekni někomu kdo to umí, aby ti to předvedl (nejlépe řezník, kuchař ..), dost blbě se to popisuje.
Jinak vždycky proti ostří (jako bys chtěl kus té ocílky ukrojit), a lepší je proti ruce, k sobě, než od sebe, střídat strany při každém tahu. A po celé délce ostří a celé délce ocílky. A držet úhel. A hlavně: ze začátku, než to dostaneš do ruky, tak hooodně pomalu Wink
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2005
Příspěvky: 499
pro majitele delších (30cm) ocílek je dobrá metoda,kdy ocílku zabodnu do prkýnka svisle a nůž obtahuji shora dolu...nůž se nasadí u střenky a při pohybu dolů se plynule táhne k sobě.Je to velmi bezpečný způsob,ale nezapomenout na to prkno dole...poměrně výmluvná instruktáž se nalézá zde:www.fluegel-css/anwend.html
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2005
Příspěvky: 499
maxeem napsal:
pro majitele delších (30cm) ocílek je dobrá metoda,kdy ocílku zabodnu do prkýnka svisle a nůž obtahuji shora dolu...nůž se nasadí u střenky a při pohybu dolů se plynule táhne k sobě.Je to velmi bezpečný způsob,ale nezapomenout na to prkno dole...poměrně výmluvná instruktáž se nalézá zde:www.fluegel-css/anwend.html
tento odkaz musíte zadat do řádku adresa IE,přímo nefunguje...jako i některé další odkazyAngry
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/4/2005
Příspěvky: 154
maxeem a nebude to tim ze to neni cela adresa? Happy
www.fluegel-css.de/anwend.html
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/21/2005
Příspěvky: 499
huugh napsal:
maxeem a nebude to tim ze to neni cela adresa? Happy
www.fluegel-css.de/anwend.html
...jasněLaugh skoro bych zapoměl,že je to v německu...jedno "déčko" a jsem trapnej na celý planetě.....díkyRazz
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/31/2005
Příspěvky: 515
No čo sa týka ocieľok-myslím tých pravých z ocele, alebo čo to je, je to úžasná vec. V kuchyni to používam denne a tie nože som nikdy už nemusel brúsiť kameňmi. A ostrie sa tak podsatne pomalšie opotrebuváva. Hlavné je vybudovať dobrý tvar ostria kameňmi a potom len udržiavať ocieľkou. A keď to ešte naučíte aj svoju ženu, tak máte s tupými nožmi v kuchyni navždy pokoj(teda skoro navždy, poznáme naše ženy).
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/14/2002
Příspěvky: 495
Ještě mne napadla jedna věc - proč se, vědátoři a theoretici, na těch novejch ocílkách vlastně dělá to jemný drážkování? Jediný co mne napadá je to, že by se tím mohl trochu zvednout tlak na ostří při obtahování - i když na kulatý nebo oválný ocílce by se ostří mělo nakonec taky dotýkat jenom v bodě (či krátké přímce).
Lenost - matka pokroku
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris