ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Čím brousit? Možnosti
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2006
Jen bych se chtel zeptat, jestli se rozlisuji ruzne typy brousicich kamenu na ruzne typy materialu cepeli. Co je treba nejlepsi na uhlikovou ocel? Kdyz jsem se dival na nabidku od DMT, tak je strasne siroka a vubec nevim podle ceho vybirat. Chtel bych nejaky mensi brousek, ktery muzu mit vzdy poruce. Diky
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
U dimantů se řiď jen hrubostí (černá/modrá/červená/zelená), u dianmantů platí, že čím kvalitnější materiál, tím líp brousí. Na uhlíkovky je nejlepší syntetický korund či karborundim (SiC)
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 5/12/2006
jestli myslíš brus do kapsy,tak já sebou nosim malej kousek břidlice...
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
Já si vždy při tomto tématu vzpomenu na svého dědu 1900 - 1992 který měl vedle studny zasazenou cementovou cihlu a nabroušení jeho metodou strčilo do kapsy i žiletky. No asi jsem to podědil po něm, mám obyč brus jemný /hrubý a zatím jsem vždy vystačil Happy. Asi jsem ještě na stromu, já vím, ale já bych ty moderní superbrousky asi zničil,(nebo nůž).Happy Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
Laugh tak to jsme na stromu dvá, já taky nedám dopustit na dvouzrnitej brousek, pěkně v ruce a držet sklon, ale dá se to naučitHappy
[quote=Mat]
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Tak když už vzniklo tohle vlákno napíšu to sem. Jestli by někdo dal radu na brousek. Když jsem byl naposledy v lese jsem si udělal na noži menší zoubek, bohužel jsem byl mimo domov (byl jsem na vandru) a tak jsem večer opravoval škody na dnu keramického hrníčku (úspěšně leč pomalu). Došel jsem k poznání, že by to asi chtělo pro takové případy něco s sebou (to brzo že) Proto jestli má někdo nějaký typ na brousek, kterým by šlo alespoň nahrubo napravit zprasené ostří. Napadl mě DMT co má ty přetáčivé rukojeti jako balisong, měl by mít dvě hrubosti ne? Díky za radu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
tak to jsme ze stromu tři Laugh
Jinak kamarád (starej strojař) mně sprdnul, když mně viděl brousit nůž na karborundu, že prej to je na extra tvrdý věci, běžný nože že na korundu, že. Dokonce mi ho přinesl, ale přiznávám se, že jsem rozdíl nepoznal Happy
K tý břidlici - perfektní, ale spíš jen na obtažení, zuby bych na ní zabrušovat nechtěl.
Diamanty - prodávají za velmi přijatelnou cenu "diamantovou ocílku" tvaru tyčky průřazu D, i s futrálkem je to velký jako tužka, do terénu ideál. Výrobce tuším Gerber, Puma, ... (mívá Trapper v Libni)
A perfektní brousek s nulovou pořizovací cenou - porcelánová patrona z tavné pojistky Wink

A jinak tyhle věci se tu řešily už X-krát, asi by to chtělo vyhledávač Razz (abysem si taky trochu rejpnul) Wink
Lenost - matka pokroku
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/12/2005
Teď nevím jsetli rýpnutí bylo na Basta nebo na mě. Ale vyhledávač moc nepomůže, protože když dám "brousek" vyběhnou z toho mraky, ale většina z toho je souboj mezi DMT a Lanskym, ale o menších "kapesních" brouscích na velkou práci nic moc Happy
dany napsal:
tak to jsme ze stromu tři Laugh
Jinak kamarád (starej strojař) mně sprdnul, když mně viděl brousit nůž na karborundu, že prej to je na extra tvrdý věci, běžný nože že na korundu, že. Dokonce mi ho přinesl, ale přiznávám se, že jsem rozdíl nepoznal Happy
K tý břidlici - perfektní, ale spíš jen na obtažení, zuby bych na ní zabrušovat nechtěl.
Diamanty - prodávají za velmi přijatelnou cenu "diamantovou ocílku" tvaru tyčky průřazu D, i s futrálkem je to velký jako tužka, do terénu ideál. Výrobce tuším Gerber, Puma, ... (mívá Trapper v Libni)
A perfektní brousek s nulovou pořizovací cenou - porcelánová patrona z tavné pojistky Wink

A jinak tyhle věci se tu řešily už X-krát, asi by to chtělo vyhledávač Razz (abysem si taky trochu rejpnul) Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2005
mr.karno napsal:
Napadl mě DMT co má ty přetáčivé rukojeti jako balisong.
IMHO ten ti (nejen) "do lesa" určitě vyhoví...

BTW: jinak k brouskům - zajímavý, že já nezačal "na stromě", ale teď jsem si na něj už taky vylezl. Ne proto, že by to bylo lepší (to IMHO není), ale když se to člověk naučí, tak to může být stejně dobrý jako moderní udělátka a hlavně (alespoň pro mě) je to mnohem větší zábava - tedy pokud nehledíte na to, že minimálně ze začátku můžete na rozdíl od moderních udělátek čepel i trošku poškrábat... (a navíc s sebou při cestování nemusím tahat aparáty jak na operaci tlustýho střeva)

Jinak do přírody jsem měl dřív malej arkansas a dneska mám ten pidi jednostranej od DMT (červenej).
Doma pak na zdejší (myslím že Slonovo) doporučení používám www.techcentrum.cz/obchod/detail.php?PHPSESSID=700935c14f7c4ca578186a67c3869063&idk=323&PHPSESSID=700935c14f7c4ca578186a67c3869063 a spokojenost je zatím maximální, plus jsem si na vyhlazení/doleštění pořídil ještě i břidlici od Honzy z Jataganu www.jatagan.cz/scripts/index.php a taky super!
Jsem patriot, ale léčím se...
Mat
Posláno:

Štamgast
Tak je to dobrý, nesedím na stromě sám Happy, jinak brousím brouskem nůž, teda jinak - nepohybuji nožem po brousku, pár lidí v mém okolí to doslova šokovalo Shocked, nevím proč, škola mého dědy. Mat Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
Brachu nesedíš sám, brousím přesně tak, musíme si najít silnější větěvLaugh
Mat
Posláno:

Štamgast
Honza J. napsal:
Brachu nesedíš sám, brousím přesně tak, musíme si najít silnější větěvLaugh
Možná celej strom, nějak se to tu zaplňuje. Happy
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/26/2006
Jeeee, vy mi delate radost! Ja taky! - Brousim (t.j. pohybuju) brouskem a nuz jen fixuju. HappyHappyHappy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/15/2005
Podle mě to je takhle i přesnější - tahat brousek a nůž mít zafixovanej. Taky tak činím a pohoda. Jinak k tomu oboustrannému DMT, o kterém se mluvilo níž. Myslím, že kombinace modrá/červená je na příruční broušení ideální. Modrá zvládne i větší zuby, červenej to vyhladí. Taky se člověk nemusí bát, že se mu tenhle "motýlkovej" DMT zlomí nebo poškodí, když ho hodí (samozřejmě zavřenej) do batohu. Já jsem s ním dost spokojenej.
Gorshi uses & abuses: BUSSE COMBAT slashers
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2005
Já teda tahám nůž po brousku a zatím mi to tak vyhovuje - tahat brousek po upnutým noži, to jsem dělal s šidítkama roky a už by se pro mě vytratilo to kouzlo jednoduchosti (ale jsem teprve ve vývinu Wink)...
Jsem patriot, ale léčím se...
Mat
Posláno:

Štamgast
Jaký pak saky paky s upínáním, hodím na koleno papírovej ubrousek a jedu Happy, po chvilce krásně holí. Happy Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Já třeba brousím tím co je zrovna po ruce s přihlédnutím k opotřebení ostří.Mám různý karborundum brousky,lapovací pilníky různých zrnitostí,kusy pískovcových šutrů a mramoru,keramickou tyčku,zbytky jap. waterstones,břidlu málý zelený DMT(sklápěcí)a různý řemeny.Způsob,jestli kámen po čepeli,nebo čepel po kameni volím podle tvaru čepele,zkušeností s použitým materiálem a momentální chuti.Klemu používám jen občas u lepčejších nožů,ale způsobem,že upnu rukojeť do měkkých čelistí svěráku-citovka,Lanskyho na hřbet a pohledem shora jen kontroluju úhel za použití libovolnýho brousku bez vodítka.Happy
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Začátečník
Připojený: 2/6/2006
Zdarek páni.Môžem vás poprosit o pomoc?nemáte niekto nahodou nakres nejakej menšej domácej pásovej brusky?Diky moc.
Mat
Posláno:

Štamgast
SVDdragunov napsal:
Zdarek páni.Môžem vás poprosit o pomoc?nemáte niekto nahodou nakres nejakej menšej domácej pásovej brusky?Diky moc.
Včera jsem na jednu koukal v OBI, zn. Hanseatik Germany za cca 2900,. Pásovčička v kombinaci s jedním kotoučem. Mat
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
SVDdragunov: jeden výkres pásovky dodělávám, jen jsem se dost zabrzdil na malých ložiskách do rolny..
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum