ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Lisy, lisování Možnosti
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
bearpaw: 30t není nic moc. Mám ještě jeden lis, to je 50 tun a už mi párkrát jeho síla nestačila. A to se držím zkrátka a do větších akcí se s ním ani nepouštím. Prostě mi přijde škoda přijít o 7t díky nedostatečné hydraulice, když je ten původní lis stavěnej na 30t. Ale zase bych rád využil ten 15kW hydraulickej agregát, když už ho mám doma.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/3/2011
Příspěvky: 626
A máš valec ktorý zvládne 32MPa (320 bar)? Väčšinou bývajú do 200 barov....
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
bearpaw: Má kompletní lis ve funkčním stavu a funguje na 32MPa. Jen je tam motor tak 1,5 kW (nemá štítek, tak jen odhaduju podle velikosti) a je to pomalé. Proto bych tam dal ten 15kW agregát. Což už je až moc, ale když už ho mám, tak je škoda ho nepoužít. Naštěstí mám i nějaké přepouštěcí ventily a elektroventily s dovoleným tlakem 32MPa, tak snad bych to poskládal. Asi začnu s jednoduchým hydraulickým okruhem na 25MPa, ale časem bych to rád doplnil tím druhým čerpadlem na 32MPa.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/3/2011
Příspěvky: 626
A meral si to na výstupe z rozvádzaca? Mávajú totiž prepúšťaciu ventil... Bežné hadice sú do 270 bar a piesty do 200bar. Tak sa mi ten systém na 320 moc nezdá. Bol by to dosť nadštandardný nadštandard. Ale ktovie... Nepoznám všetko a nie som najmúdrejší...
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
bearpaw: Manometr mám připojený mezi výstupu z rozvaděče a hydraulický válec. Tlak 32MPa je napsaný i přímo na lisu a žádné hadice tam nemám. Všechen olej teče v ocelových trubkách. Musel bych tedy udělat nové příruby se závity a pak místo trubek natahat hadice. Naštěstí hadice na 32MPa nejsou problém, jen to bude stát trochu víc. Ale mohlo by to stát za to, ten lis je krásně malinkej a přitom má stůl a beran cca 30x30cm. Bez té spodní nádrže na olej (která slouží zároveň jako podstavec) by to byl skoro stolní 30t lis. A to jsem ho ani nechtěl. Dokonce jsem ho na více místech nabízel, ale nikdo neměl zájem. Kdybych ho nekoupil, už by byl ve šrotu.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/3/2011
Příspěvky: 626
tak potom OK, drzim palce
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/20/2009
Příspěvky: 877
QNX napsal:
bearpaw: Má kompletní lis ve funkčním stavu a funguje na 32MPa. Jen je tam motor tak 1,5 kW (nemá štítek, tak jen odhaduju podle velikosti) a je to pomalé. Proto bych tam dal ten 15kW agregát. Což už je až moc, ale když už ho mám, tak je škoda ho nepoužít. Naštěstí mám i nějaké přepouštěcí ventily a elektroventily s dovoleným tlakem 32MPa, tak snad bych to poskládal. Asi začnu s jednoduchým hydraulickým okruhem na 25MPa, ale časem bych to rád doplnil tím druhým čerpadlem na 32MPa.

...ahoj...prosím tě,můžeš sem dát ten štítek z toho agregátu?...pokud vím,tak se agregáty vždy značily provozním tlakem a průtokem,zatím jsem neviděl nikde ,že by by se tam udávaly kW,ty byly pouze pro motor...a že je motor bez štítku,neznamená.že by byl jen na 1,5 kW,šasi motorů můžou být např od 500W až do 2,2 kW stejné...vím,asi prudím,ale rád se poučím o něčem novém...dík,Koník...
...kovařina je krásná proto,že z ničeho vznikne něco...
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
kono68: V případě toho starého agregátu sem štítek dát nemůžu, protože tam žádný není. Schází štítek na motoru a ani na hydraulickém čerpadle žádný není. A jestli je to 1kW, nebo 2kW, to je stejně úplně jedno, protože je to asi tak o jeden řád slabší(ve smyslu pomalejší - s menším výkonem), než ten druhý agregát. Co se týká toho druhého agregátu, tak samotný agregát také žádný štítek nemá. Tam je štítek na elektromotoru (těch 15kW) a na hydraulickém čerpadle je typové označení. Vzhledem k tomu, že jde o regulační hydrogenerátor, tak údaj o potřebném příkonu si už musíš dohledat v dokumentaci k čerpadlu a tam to odečíst z grafů. Pro to moje konkrétní čerpadlo je to někam do 20kW podle nastavení a otáček elektromotoru. Pro otáčky mého elektromotoru max. cca 17kW. Hlavní problém je v tom, že regulace na čerpadle je pouze manuální, takže to nemůžu nastavit na konstatní výkon. Můžu ten výkon jen omezit snížením geometrického objemu čerpadla. Ideální by bylo řízení čerpadla hydraulicky, nebo elektricky (to mám na jiném lisu 35tun), ale to bych musel předělat celou regulační část a nebylo by to snadné. Asi by bylo výhodnější sehnat jiné čerpadlo s regulací a do 32MPa.
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
Narazili jste na nějakou DIY konstrukci lisu s inteligentnějším řízením? Já toho prošel docela dost, ale skoro všechno je jen na manuální ovládání. Občas někdo doplní lis o nějaké koncové spínače, ale tím to končí. Existují i malé kovací lisy v CNC provedení?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/3/2011
Příspěvky: 626
Sú aj elektricky riadene rozvádzače. Keď vyriesis jeho ovládanie cez PC môžeš mať cnc kovaci lis. Už len robotické rameno čo ti bude vkladať/ťahať vykovok z lisu do lisu a do pece a môžeš si len pivko popíjať...😀
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
bearpaw: Tak já z toho nechci dělat robotizované pracoviště i když ty starší robotická ramena už jsou za docela dobré ceny. Spíš mi jde o to, že u pomalého lisu to jde ovládat ručně, protože to stihneš zastavit docela přesně. Jenže já se dostávám k hovádku s 15kW hydraulickým agregátem připojeným na malý lis. Takže ty rychlosti pohybů už budou poněkud brutální a předpokládám, že to už ručně ovládat ani nezvládnu, tedy při maximální rychlosti. Abych ten 15kW motor vůbec dokázal roztočit, tak tam stejně musím dát frekvenční měnič, elektricky ovládané hydraulické ventily už na to mám připravené, nějaká PLCčka navíc mám také, takže toho moc neschází a na ten CNC systém tam bude všechno potřebné. Jen nemám žádné zkušenosti, jak jsou takové lisy ovládané. Na CNC kovacím lisu jsem nikdy nedělal a dokonce jsem ani žádný neviděl při práci.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/3/2011
Příspěvky: 626
Asi preto si žiadny nevidel lebo žiadny nieje... Je to blbosť čo píšeš. Čo sú to brutálne rýchlosti pohybu? Posuv ti nezáleží od výkonu motora ale od prietoku čerpadlá a veľkosti valca. Ako rýchlo sa ti bude plniť. kW sú len na to aby čerpadlo zvládlo prietok pri zaťažení. Naprazno pôjde aj samo. Pár kusov kovacich lisov som už postavil a tAketo nezmysly nechápem. Načo to preboha ľudia vymýšľate? Lis je jednoduchá hydraulika a nejaké blbosti tam netreba. Sám uvidíš keď si za deň narobis polotovary na mesiac dopredu a lis ani nezapnes že je to zbytočne. Nebudeš listovať kZdy deň 12 hodín. Btw zastavenie posuvu sa nerobí cnc technológiou ale pevným dorazom...
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
Tak rychlost je samozřejmě spojená s výkonem motoru. Když jsem původní motor nahradil 10x silnějším, tak můžu počítat s cca 10x větší rychlostí, než tam byla původně (když to zjednoduším). Velikost válce zůstává stejná, tlak bude dokonce o trochu nižší. Zvedá se mi výkon motoru, průtok čerpadlem a tedy i plnění válce a s tím spojená rychlost posuvu. To, že bez zatížení to pojede "samo" není zrovna důležité, protože mám pevný geometrický objem čerpadla. To odlehčení mi spíš umožní rychlost posuvu ještě zvětšit, protože můžu na frekvenčním měniči měnit otáčky motoru podle tlaku v systému. Při sníženém tlaku můžu jít až na max. přípustné otáčky čerpadla (nad jmenovité otáčky motoru) a tím ještě zvednout průtok čerpadlem - pojede to ještě rychleji.
Takže nějak nechápu, co považuješ za nesmysly. Mám 15kW motor s FM a tu sestavu už stejně musím nějak inteligentně řídit, protože bez těch "složitostí" bych ten motor ani neroztočil. A když už tam bude nějaký řídicí systém, tak je jen krok k tomu, abych místo nějakých mechanických dorazů prostě jen nastavil, že to má dojet na konkrétní rozměr a po dosažení polohy ihned odjet na další nastavenou polohu. Navíc mi to tam při inteligentnějším řízení dojede rychleji, rychleji to zase odjede, spotřebuje to méně energie (a díky tomu mi to udrží jističe).
Kdybych dělal pomalý lis se slabým motorem, tak jak je děláš ty, tak bych ty složitosti nemusel řešit. Jenže tohle je prostě někde jinde. Pokud se nepletu, lis podobných parametrů tady ještě nikdo nestavěl. Ani jsem nic podobného nenašel na jiných fórech, ale to přece neznamená, že je to nesmysl.
Co se týká jednoduché hydrauliky, tak to bude i v mém případě. Opustil jsem nápad s více hydraulickými čerpadly a smířil se s jednoduchým hydraulickým okruhem i za cenu snížení tlaku. Jediné, co bude složitější, je elektroinstalace. Ta prostě musí být složitější, protože s jednodouchou by to vůbec nefungovalo. Jo a nejde mi o dosažení maximální produktivity při seriové výrobě. To by byl jen vedlejší efekt toho lepšího řízení. Příjemný, ale moc ho nevyužiji, protože seriovku moc nedělám.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/3/2011
Příspěvky: 626
ak ti 4,5cm/s pripada pomaly pohyb, tak OK. ked budes hotovy, tak by som si rad pozrel nejake video z kovania "brutalnou rychlostou posuvu". ked si myslis ze ti bude piest lietat ako na vzduchovom buchare... ale mozno sa niecomu priucim.
btw: ako to vyriesis softverovo? mas nejaky riadiaci soft, alebo si das vyvinut vlastny?
Admire Admire Admire
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
bearpaw: 4,5cm/s už je dost velká rychlost na to, aby se to dalo manuálně ovládat s nějakou rozumnou přesností. To už milimetry lítají. Ano, můžu tam nacpat mechanický doraz, ale to je řešení na úrovni lisu asi tak z devatenáctého století. Jak jsem psal, já tam to elektronické řízení stejně musím dát, protože bez něj to udělat nejde. Když už tam bude, můžu využít jeho možnosti.
SW si napíšu sám, to není problém. Na tohle by stačilo jen napsat program do PLC s nějakým operátorským panelem.
Co jsem dělal na lisech, tak něco podobného tam bývalo celkem běžně a to šlo o desítky let staré řídicí systémy (šlo o lisy na tváření plastů, ne o kovací).
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
Tak jsem spočítal maximální rychlost pro tu mou sestavu a vychází to na 7,2cm/s . Tím bych zodpověděl i ten dotaz na brutální rychlost. Tohle už mi připadá fakt jako hodně rychlý hydraulický lis. A když už to chceš srovnávat s pneumatickým bucharem, tak to není vůbec nezajímavé. Pokud u bucharu počítám 4 údery za sekundu, tak při nízkém zdvihu, který by umožnilo právě to elektronické řízení (a kde by se to už manuálně dost dobře ovládat nedalo), se dostávám na frekvence v řádově stejné úrovni. Odhadem tak na dvě zmáčknutí za sekundu. Jestli to bude prakticky použitelné, to nevím, ale to zatím ani není podstatné.
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
Ještě doplnění k rychlosti posuvu. Neuvědomil jsem si, že při zdvihu je objem válce tak moc odlišný. Takže doplňuji, že směrem dolů je to těch 7,2cm/s, ale při zdvihu je to až 38cm/s. To je oproti těm 4,5cm/s přece jenom rozdíl. To je ta brutální rychlost o které jsem psal, rychlost, která už se nedá precizně kontrolovat ručním ovládáním. Navíc to už ani není možné řešit mechanickým dorazem. Dokonce bych řekl, že moje původní představa s normálním hydraulickým elektroventilem nebude zrovna ideální, tohle si říká o proporcionální řízení. V "bucharovém" režimu by to mohlo dát i cca 3 zmáčknutí za sekundu.
Možná vymýšlím blbosti, ale stále mi nikdo neporadil jak to udělat lépe. Za konstruktivní připomínky budu vděčný.

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/20/2009
Příspěvky: 877
QNX napsal:
Ještě doplnění k rychlosti posuvu. Neuvědomil jsem si, že při zdvihu je objem válce tak moc odlišný. Takže doplňuji, že směrem dolů je to těch 7,2cm/s, ale při zdvihu je to až 38cm/s. To je oproti těm 4,5cm/s přece jenom rozdíl. To je ta brutální rychlost o které jsem psal, rychlost, která už se nedá precizně kontrolovat ručním ovládáním. Navíc to už ani není možné řešit mechanickým dorazem. Dokonce bych řekl, že moje původní představa s normálním hydraulickým elektroventilem nebude zrovna ideální, tohle si říká o proporcionální řízení. V "bucharovém" režimu by to mohlo dát i cca 3 zmáčknutí za sekundu.
Možná vymýšlím blbosti, ale stále mi nikdo neporadil jak to udělat lépe. Za konstruktivní připomínky budu vděčný.


...ahoj...tady ti asi nikdo neporadí,zkus se optat na CNC.CZ...ale i tak si myslím,že se pokoušíš z vody dělat víno,némlich z bláta zlato...mechanický doraz,ve spojení s přetěžovacím ventilem,ten funguje spolehlivě i při větších tlacích a rychlostech,než uvádíš ty...jo,abys roztočil 15 kW motor,tak to budeš potřebovat asi silnější jistič,tuším tak 50 A,teda,pokud nejsi napojenej přímo na Temelín,pokud ne,tak Tvůj elektroměr a rozvod elektřiny by ti mohly vytápět barák...všechno v dobrým,je na tobě,jestli půjdeš vlastní cestou pokusů a omylů (tady by to mohlo stát dost financí a zřejmě jsi asi dobře pojištěn),jako v případě toho bucharu bez použití třecího mechanismu...přeji ti v Novém roce hodně úspěchů...
...kovařina je krásná proto,že z ničeho vznikne něco...
QNX
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 3/2/2006
Příspěvky: 238
Tak jo, končím tady s příspěvky o stavbě lisu. Evidentně to nikoho nezajímá a poslouchat, že stavba lisu je blbost, to mi stejně k ničemu není.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/1/2010
Příspěvky: 1,259
QNX napsal:
Tak jo, končím tady s příspěvky o stavbě lisu. Evidentně to nikoho nezajímá a poslouchat, že stavba lisu je blbost, to mi stejně k ničemu není.


Stavba lisu nie je blbosť , to do akých extrémov ideš , ano.. Happy
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Vaše připomínky pište na support@knife.cz Powered by Progris
pendik escort
ankara escort
antalya escort bayan
antalya escort
gaziantep escort gaziantep escort
beylikduzu escort lara escort istanbul eskort bayan maltepe escort pendik escort
erzurum escort
sikis
porno
sincan escort
istanbul escort maltepe escort
replica watches
sexy xhamster anal video sexy sexy video