ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
honzajbanzaj Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Jeden obří projekt v rozpracu. Největší šílenost, co jsem kdy dělal. Z hlediska velikosti i šílenostiLaugh Akorát teďkom vzhledem k nástupu k PhD. studiu příští týden progres drasticky zpomalí, bude-li vůbec nějaký.

Pokus o něco-jako-repliku římské ballisty (vrhač kamenů)/catapulty (vrhač šipek) dle popisu ve Vitruviově díle De Architectura. Akorát bude trošku menší. Nejmenší Vitruviem popisovaná varianta je na projektil vážící 2 římské libry (700g), můj stroj bude pouze na jednořímskoliberní projektil (350 g). Hlavním důvodem je transportovatelnost rozloženého stroje ve fabii combi. Pro zajímavost: Největší popisovaná "standartní" varianta byla na talentový projektil (78 kg).

Vytvářeno z jasanu a konstrukční oceli, pružiny budou z polypropylenu (konopí je nevhodné a stovky metrů šlach (hovězí/koňské/oslí) používaných historicky jsou naprosto mimo mé možnosti). A modioli jsou železné, jelikož bronzové odlitky v této velikosti by také byly mimo mé možnosti.

Stroj bude mít vyměnitelný vozíček s drážkou na projektil a tětivu, takže jej bude možno použít jako vrhač kamenů i šipek (pár minut demontáže a montáže). Podobně jako historické originály bude skládací pro snadnou přepravu.

Na rozdíl od originálů však bude mít kolový podvozek, umožňující snadnou manipulaci i jednou osobou.

Doboví svědci popisují dostřely v řádu vyšších stovek metrů (500-800) s přesností dotatečnou na zasažení jednotlivce na 200 m. Dost často jsou tyto popisy vnímány skepticky a považovány za římskou propagandu Uvidím... V Rád bych se dostal přes 300 m dostřelu.

Nejprve pár fotek současného stavu. Pouze podvozek, rámy pružin, spoušťový mechanismus a pár kousků navijáku. Díly rozloženy ve vzájemných pozicích jako budou na finálním stroji pro představu velikosti. Sposta dílů v různém stavu rozpracovanosti není zobrazena, protože se mi nechtělo tahat ven.

Následně pár fotk postupné výroby a sestavování rámů pružin.

Dále foto mého návrhu vycházejícího z Vitruviova popisu a jiných replik.

honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_7918.JPG.jpg
IMG_7919.JPG.jpg
IMG_7920.JPG.jpg
IMG_7921.JPG.jpg
IMG_7922.JPG.jpg
IMG_7923.JPG.jpg
IMG_20230705_112527_131.jpg.jpg
IMG_20220812_103814_319.jpg.jpg
IMG_20220812_115400_890.jpg.jpg
IMG_20221013_201605_320.jpg.jpg
IMG_20221108_100749_702.jpg.jpg
IMG_20230614_162837_203.jpg.jpg
IMG_20230617_164131_902.jpg.jpg
IMG_20230708_151346_454.jpg.jpg
IMG_20230621_160724_442.jpg.jpg

,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/17/2013
Už od prvého pohľadu to vyzerá extra náročne.
Nieto ešte vyrobiť a skonštruovať...
Určite nie som sám,čo je zvedavý na výsledok.
Nie som povinný byť taký, akým by som podľa ostatných mal byť.
Je to ich omyl, nie moje zlyhanie. R. P. Feynman
Posláno:

Štamgast
Signální roh.

Vyrobeno z kravského rohu na náhodný impuls poté, co jsem zjistil, že v nedalekém obchodu s krmivy prodávají kravské rohy pro psy na žvýkání.

Kost jsem z rohu vytahoval tak, že jsem to nechal 14 dní v letním teple vyhnít ve vodě. Následně propláchnuto tlakovým čističem a vykoupáno přes noc v hydroxidu sodném a umyto lihem. Poté už vlastní výrobaGrin

Hlasitost cca 88 dB (měřeno mobilem).

IMG_7928.JPG.jpg
IMG_7931.JPG.jpg
IMG_7932.JPG.jpg
IMG_7933.JPG.jpg
IMG_7934.JPG.jpg
IMG_7935.JPG.jpg
IMG_7937.JPG.jpg

,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/27/2009
Paráda,fajný zvuk Ok Applause
Posláno:

Štamgast
Další nenožovost.

Kostra kosa. Vypreparovaná z jedince nalezeného na zahradě, patrně přirozený úhyn. Doplněno o pár "náhradních dílú" z jednince, kterého dostala sousedovic kočka (nepoužitelný na víc než náhradu sem tam chybějící kostičky).

IMG_7985.JPG.jpg
IMG_7981.JPG.jpg
IMG_7982.JPG.jpg
IMG_7986.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/27/2009
Parádna práca Ok
Posláno:

Štamgast
Žula, len, včelí vosk.

IMG_7988.JPG.jpg
IMG_7992.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Přihodím si sem své první videorecenze od spokojeného majitele nože od mne.

Ta druhá mě dostala dojetím. Nejlepší nůž v této kategorii velikosti, co kdy držel? Jsem hrd.

Vybalovačka:

Ukázka v lese:

Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/11/2010
Jasný Honzo, nemáš vůec zač, recenze byla objektivní, a tak, jak jsem to cítil. Happy
Youtube - MONOLITH knives and tools
Posláno:

Štamgast
Výsledek dvou šrotištních renovací.

Kovářský svěrák nalezený v kovošrotu (nálezový stav čtvrtá fotka) a doplnění o mobilní podstavec.

Svěrák byl asi původně 36 nebo 40 kg (spíš 36), ale to co jsem z něj našel mělo jen 30 kg. Chyběla upínací spona (to trojúhelníkovité vzadu držící svěrák dvěma velkými šrouby), takže jsem z traverzy taktéž z kovošrotu vyrobil novou. Dále jsem vyrobil zarážku pod nohu svěráku a svorku na přitažení nohy ke špalku. Nohu svěráku bylo třeba narovnat, protože byla ohnutá do boku.

Podstavec z jasanového špalku staženého obručemi a jasanových fošen, doplněný o prosekávací plech a háky na věci používané více se svěrákem než u kovadliny (kartáč bude jeden tam i tam).

Podstavec má kolečka umístěná tak, že když ho nakloním, jde s tím jezdit, byť ne úplně snadno. Celek má tak 150 kg a je dostatečně stabilní a navíc ještě mohu stát na stojanu a zabírat ne proti zemi, ale proti stojanu, což dále brání převrácení. Trám zabetonovaný trvale v zemi by byl lepší, ale na to není na zahradě místo, takže takhle na pohyblivo.

Už jsem testoval a spoustu prací velmi usnadní a umožní další, které by bez svěráku nešly

A 90 kg obludný knihařský lis, který stačilo vyčistit a natřít (a polepit osekané desky překližkou, aby byl hladký povrch), ale ještě jsem ho doplnil o jasanový vozíček pro mobilitu.

IMG_8122.JPG.jpg
IMG_8124.JPG.jpg
IMG_8125.JPG.jpg
IMG_20240716_112446_713.jpg.jpg
IMG_20240706_114713_872.jpg.jpg
IMG_20240706_114745_085.jpg.jpg
IMG_20240706_114855_390.jpg.jpg
IMG_20240215_173501_324.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Dokončený jeden větší projekt rozpracovaný až moc dlouho.

Breiᚦöx, Danax, dánská sekera... Funkční a vzhledová (nikoliv však výrobně-postupová) replika obouruční bojové sekery z 10. století ve skandinávii.

ᛒᚱᚢᚾᚢᛅᚱᛒᛅᚾᛅ (zhouba/ničitelka košil, myšleno drátěných)

šířka ostří 14,7 cm
délka hlavy 18 cm
hmotnost hlavy něco okolo 600 g
délka topora 112,4 cm
hmotnost celku 1305 g
hlava: listová pružina
toporo: jasan
kování: mosazné vnější klíny, železné hřebíčky, jasanový vnitřní klín
pouzdro: bříza

Sekera je blízce, až replikovitě, inspirována sekerami typu M dle Petersonovy typologie. Hlava sekery však je z jednoho kusu pružinovky s proráženým okem. Historický postup s tělem z měkkého železa se svařovaným okem a vevařeným ostřím z kvalitní oceli jsem sice zkoušel, ale po dvou pokusech jsem zjistil, že v této velikosti mám na sekeru v této velikosti moc malou výheň (menší sekerka se mi kdysi takto povedla, někde v této galerii bude).

Tvar hlavy je takový, aby byla co největší délka ostří při co nejmenší váze. Tělo sekery hned za ostřím je zkoseno, aby šla pryč zbytečná váha. Jen uprostřed je zpevňující hřeben a i ten historicky většinou chyběl. hlava sekery je velni tenká. Hřeben za ostřím má tloušťku cca 5,5 mm a za ním je sekera mimo středového žebra zúžena na cca 2 mm, středové žebro se z 6 mm rozšiřuje na přibližně 24 mm v místě, kde začíná oko. Výbrus dosti agresivní a do řeziva vedené čočka bližší spíše sekacímu noži než sekeře.

Vyloženě tak, aby sekera byla lehká a ovladatelná.

Velikost hlavy tak nějak průměrná. Našly se i obludnosti s ostřím téměř dvojnásobně širokým, což jsem chtěl, ale tam by již bylo nesmírně obtížné zachovat nízkou hmotnost.

Zaklínování je dvojí. Vnějšími klíny z mosazného plechu a vnitřním jasanovým klínem. Historicky se používaly oba způsoby, u bojových seker častěji vnější mosazné klíny či trubková objímka, protože zpevňují nejtenčí místo topora hned pod okem, které je relativně malé. Oba způsoby naráz, jak mám já se moc nepoužívaly. Havně asi proto, že je to svým způsobem nadbytečné. Po zaklínování mozazí se mi zářez na vnitřní klín stáhl v tenounkou štěrbinu a hlava držela lépe naž cokoliv klínovaného vnitřně. Po dodání vnitřního klínu v kombinaci myslím, že není žádná šance, že se hlava uvolní.

Toporo je poněkud delší, z nálezů to vypadá na délkový rozsah 80-120 cm, nejčastější okolo 90 cm. Takhle se 112 cm mi to však přišlo z hlediska ovládání mou osobou nejpřirozenější.

Pouzdra na tyto sekery to vypadá, že byla historicky na nošení proti poškození oděvu a něco jako rychlé tasení neumožňovala. Zároveň však byla z měkkého dřeva a subtilní, takže v případě nutnosti byl prostě první úder veden přes pouzdro a přeživší majitel si musel sehnat nové.

Na kování runy se symbolikou kontrastu života a smrti, Týra jakoboha války a vítězství, a na druhé straně Ódina jako boha války a hrdinské smrti. Na pouzdru dva krkavci, na sekeře samotné zmije na mosazném kování a had na toporu.

IMG_8129.JPG.jpg
IMG_8130.JPG.jpg
IMG_8132.JPG.jpg
IMG_8133.JPG.jpg
IMG_8134.JPG.jpg
IMG_8137.JPG.jpg
IMG_8139.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/11/2010
hezké hezké, to máš, Honzo Happy Applause Admire Ok
Youtube - MONOLITH knives and tools
Posláno:

Štamgast
Lesní hnusák-nessmuk s omotávkou z kulatého řemínku.

Výbrus do výšky vytažený klín zakončený čočkou.

č. 89
čepel: listová pružina
omotávka: hovězina
délka: 257 mm
délka čepele: 143 mm
tloušťka ve hřbetu: 9 mm
hmotnost: 455 g
pouzdro: hovězina 4 mm

EDIT: Akorát nechápu, proč mi jedna fotka leze nastojatoNeutral

IMG_8140.JPG.jpg
IMG_8141.JPG.jpg
IMG_8142.JPG.jpg
IMG_8144.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Po více než 10 letech občasného kování jsem si konečně udělal pořádnou sadu kleští. Aneb navařené kombinačky sice taky fungují, ale už mě začly štvát tím, že nic nedrží opravdu dobře. A když mám ten svěrák, tak není problém udělat kleště hezky.

Jsou dělané z jednodychých polotovarů z 10 mm plechu, které jsem si navrhl a nechal vyřezat plasmou, abych nemusel zbytečně vytahovat rukojeti do délky ručně. Takže jsem vlastně jen vykoval čelisti, snýtoval a srovnal. Alespoň v případě osmi z nich. Poslední, kleště (na chycení kladiv za oko a do budoucna i držení odlévacího kelímku) jsem koval z pásoviny s krátkými rukojeťmi a před snýtováním navařil čtyřhran.

Záměr byl co nejmenší množství kleští tak, aby šlo pevně držet co nejvíc různých materiálů

1 ploché kleště na tenké plechy a pásoviny s drážkou na čtyřhran a kulatinu
4 kleště s výřezem, odstupňované na různé rozměry pásoviny, kulatiny i čtyřhranu, pásovinu drží i na kant
1 vlčí tlama na tlustou pásovinu, drží i kulatinu a čtyřhran
2 kleště na velké kulatiny a čtyřhrany
1 kleště na držení kladiv za oko

Sada dělaná na pásovinu v rozsahu 1-17 mm (středy 3;5;8;10;12 a 15 mm použitelnost +-1-2 mm), současně zvládne kulatiny a čtyřhrany od 4 do 18 mm, plus dvoje velké na kulatinu a čtyřhran 20 a 24 mm +- 2mm.

IMG_8146.JPG.jpg
IMG_8147.JPG.jpg
IMG_8148.JPG.jpg
IMG_8149.JPG.jpg
IMG_8150.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Celé výborné, ale najmě ty čtvery kleště s výřezem vidím poprvé (samozřejmě jsem neviděl všechno na světě). To je Tvůj nápad nebo je to něco běžnějšího? Poučte mě neznalého.
Posláno:

Štamgast
Díky za chválu.

Ten výřez není můj nápad. Co se našeho domácího internetu a starých kovářských knížek týká, nikde jsem je neviděl, ale amíci je občas používají (slot/slotted jaw tongs). Ale málokdo.

Pro mě bylo inspirací tohle video: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ii4RbW_RYZw , jen s tím, že můj polotovar není kupovaný (u nás nejsou), ale nechal jsem si ho vyřezat podle svého výkresu, tak bude mít trochu jiné rozměry. Ale postup zpracování polotovaru identický jako na tom videu.

Viděl jsem i postup tradiční bez polotovaru. Stejné jako ploché kleště, jen probíjená díra navíc.

Přišly mi, jako skvělý univerzál 2v1, což pro prostorově limitovaného amatéra je skvělé.

Pozn. Co se týče zdrojů a inspirace, jedu v angličtině tak moc, že co se kovářského nářadí týče, mám větší slovní zásobu anglickyLaugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Děkuju za informace!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/13/2015
Ahoj
Máš to tu velice zajímavé a pěkné a o amatérovi se nedá vůbec hovořit
Admire Ok
Milan
Posláno:

Štamgast
Quote:
Amatér (franc. amateur [amatör], milovník; pův. z lat. amator, milovník od amare milovat) je ten, kdo se věnuje něčemu (umění, vědě, technice, sportu aj.) ze záliby, ne z povolání (opakem je profesionál).

...

Být amatér neznamená být laik (neodborník, člověk neškolený v určitém oboru). Amatér může být v daném oboru odborníkem (vzděláním, praxí, obojím), může být autodidakt, a přesto oceňován profesionály atp.

Vycházím z této definice amatéra na WikipediiGrin Tedy mé amatérství nesouvisí s kvalitou výrobků, ale s tím, že to je koníček a rozsah vybavení a prostoru je omezen, jelikož si nemohu dovolit investovat do koníčku přespřílišGrin
Posláno:

Štamgast
Dnešním dnem jsem si dovyráběl kovářské nářadí tak, že to již mohu považovat za svou vysněnou minimalistickou domácí kovárničku. Samozřejmě ještě některé další nástroje budu vyrábět, ale už to nepovažuju za nějak kritické. Vícméně bych to nazval "Konečně mám všechno základní nářadí".

Tak se samozřejmě pochlubím. A třeba i někoho inspiruji, zvlášť mezi těmi, jež jsou prostorově omezeni anuceni k minimalismu.

Víceméně mám 4 velké kusy/celky. Kovadlina a výheň jsou pevně umístěné. Svěrák je takový polomobilní. Respektive má celek se špalkem cca 120-150 kg, ale ty 3 metry ze skladovací pozice na pracovní to dovézt jde. No a pak mobilní čtyřkolový stojan na nářadí. Tím, že má 4 kola, tak se na rozdíl o svěráku nepropadá ani na mokrém trávníku i když stoja samotný má jistě přes 30 kg a bude v něm možná tak 50-80 kg nářadí. Takže je ho možné odvézt na schování do zahradního domku, kde pouze musím překonat jeden cca 30 cm schod, na dož používám 170 cm dlouhý nájezd ze dvou vrstev 5 mm OSB desky.

S celkem jsem spokojen, ale spoustu starších věcí bych dnes již udělal jinak.

Hlavně výheň bych dělal jinak. Takto uzavřená má sice výhodu, že ani vítr a chladno nevadí a mohu fungovat i opravdu v chladu, ale zároveň je omezena velikost výrobku na cca 50-60 cm délky (při práci z obou stran, zakalitelná délka čepele cca 35 cm u tenké, 40 cm u mohutné, která vede teplo), 15-20 cm šířky a pokud je výrobek široký, nesmí být vysoký (tedy např sekera jde, ale svícen s větším podstavcem by byl velký problém). Má to své specifika a limity. Jako venkovní výheň na nože je takováto výheň dokonalá, ale nějakou uměleckou kovařinu v tom jde dělat jen malé kousky. Co bych ale hlavně změnil je výška. Díru na popel bych již nedělal zapuštěnou do země a otvor výhně tak nízko, ale prostě bych to celé zvedl o 50 cm, abych u toho nemusel neustále dřepět. A změnil bych topeniště na boční přívod vzduchu místo spodního kvůli tomu, že po několika hodinách kování, když se topeniště zaplní popelem je těžší ho prohrábnout (jde to, popel padá bokem okolo přívodní trubky do jímky, ale u bočního přívodu bych asi ani nemusel řešit).

Kovadlinu bych taky uchytil jinak. Je na gumové a korkové desce. S tím jsem spokojen. Ale ke špalku je přitažena řetězy s napínáky, což ji ze začátku sice drželo perfektně a moc nezvonila, ale tím, že jsou řetězy ukotveny blízko úrovně země, tak jak špalek po 10 letech už hnije, tak se šrouby ve dřevě uvolnily a po utažení to vydrží tak 5 minut kování. Takže v současné době to trochu víc zvoní a řetězy ji drží akorát aby nechodila po špalku. Takže příští špalek něco krátkého do vrchu špalku. Možná už letos na jaře zkusím něco sesmolit do horní nevyhnilé části tohohle špalku, ať dělám míň hluku.

Svěrák jsem dělal letos a už jsem měl jasnou představu, tak jsem spokojen. S vozíkem na nářadí taktéž, byť je to takové nevzhledné odpadové recyklační Frankensteinovo monstrum, ale je velmi praktický.

Co na fotkách není je ještě 60l sud vyjetého oleje na kalení, který po každém kalení vypustím do kanystrů a schovám do zahradního domku, plechový kýbl s popelem na normalizační žíhání a kuchyňská trouba (ta v kuchyni Laugh ) na popouštění.

K jednotlivým fotkám bude komentář po řadě:

Foto 1: Celkový pohled na kovárničku za provozu.

Foto 2: Takhle to vypadá, když se nekove.

Foto 3: Vozík na nářadí zepředu. Kladiva jsou upravené nálezy ze šrotiště (přebroušené plochy), červeně označené jsou svrchní zápustky (měkká horní plocha, aby nepoškozovala kladivo). Dva sekéče nalezené ve sběrně, vše ostatní překováno z kladiv. Šuplík a police na drobné nezařaditelné nástroje, na čele měřidla a kovářská křída, na bocích police na spodní zápusky a na sekáče pro práci za studena.

Foto 4: Vozík zezadu. Kupa kleští (ty 3 nenamazané jsem dneska překoval z tesařských, namazat už jsem před focením nestihl). Sekací a probíjecí podložka na kovadlinu, kartáče, dělená hřebovnice do svěráku, klasická hřebovnice visí mezi kleštěmi. Nějaké polotupé pilníky (skvělé na pilování za tepla).

Foto 5 a 6: Kovadlina s řetězovou svorkou. Řetězovou svorku opravdu doporučuji. Jeden konec řetězu přichycen ke špalku, druhý má třmen na nohu. Pod řezěz položíte železo a levá ruka je volná např. na sekáč nebo průbojník.

Ty 3 kousky jeklu na boku špalku jsou na odložení kleští, aniž by člověk musel dál od kovadliny.

Foto 7: Svěrák

Foto 8: Dmychadlo

Foto 9: Malá ukázka pro začátečníky, co je to nejnutnější na kování nožů. Máte-li věci na fotce, kovadlinu, výheň, nádobu s olejem a kuchyňskou troubu, můžete kovat nože. Samozřejmě regulérní kovářské kleště lepší, ale tu ukázka, jak na levnou improvizaci než si vykovete vlastní.

Foto 10: Ukázka pro začátečníky, s čím si můžete vystačit na základní umělecké věci. K tomu ještě samozřejmě svěrák, kovadlinu a výheň.

Fotky 9 a 10 vypadají opravdu primitivně, ale reálně jsem si s tímhle vystačil cca 9 let, než mě napadlo si vyrobit ten vozík. A to ještě bylo bez svěráku. Téměř všechno v mojí galerii bylo vyrobeno s tímhle rozsahem nářadí a co mám teď jsem si vyrobil tímto nářadím. Samozřejmě tak pěkné kleště jak v minulém příspěvku bych takhle na primitivno neudělal, ale kritická tam byla spíše absence svěráku a ten mi právě umožnil si je vyrobit snadno.

IMG_8155.JPG.jpg
IMG_8152.JPG.jpg
IMG_8159.JPG.jpg
IMG_8176.JPG.jpg
IMG_8167.JPG.jpg
IMG_8169.JPG.jpg
IMG_8163.JPG.jpg
IMG_8173.JPG.jpg
IMG_8178.JPG.jpg
IMG_8179.JPG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum