ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
SOG Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/16/2009
Nikde jsem mezi zavíráky nenašel značku SOG, dak si dovolím přidat vlákno.
Posláno:

Štamgast
A hned přidám malou recenzi na dva nové kousky, která jsem si od firmy SOG pořídil.
Jedná se o nože SOG Kiku Folder Large a Small.
Nejprve jsem si objednal model Large, který mně zaujal tvarem i robustností.
Délka zavřeného nože je 14,2 cm, délka čepele 11,5 cm, tloušťka 4 mm.
Materiál čepel je AUS 8, na střenkách hrubá zelená micarta.
Nůž má parádní úchop a neskutečně hladký chod. Takhle lehce mi chodil asi jen Fantoni HB01 a Sebenza (opomenu-li nože s ložisky). Použity jsou bronzové podložky, což je určitě krok vpřed, oproti starším a luxusnějším modelům jako Arcitech CF nebo Tomcat CF, kde byl použit teflon.
Zpočátku jsem se obával tloušťky linerlocku, která je okolo 1,3-1,4 mm, ale několikrát jsem to zkoušel a pojistka nepropružuje zpátky, v otevřeném stavu, při tlaku na čepel zeshora. Jak to dělám u všech nožů, tak jsem postupně povolil všechny šroubky a zajistil modrým loctitem. Ty šroubky co držely micartu + středový šroub, šly povolit snadno, ale lepidlo na nich bylo vidět. Malé šroubky na backspaceru a na klipu držely už pevně, ale pro sichr jsem je taky povolil a zajistil. (když jsem s noži začínal, tak jsem to nedělal a u Bucka Vantage a Mcusty Tactility jsem málem přišel o šroubek na střence) Ještě jsem před dotažením středového šroubku kápnul trochu Brunoxu a nůž chodí parádně.
Co bych u velkého modelu možná poupravil, tak by to bylo buď prodloužení backspaceru do ca.1/2 střenky nebo přidání standoffu doprostřed hřbetu střenky, protože při silném sevření v otevřeném stavu, je cítit lehké propružení. Váha nože bude o malinko víc, než u Fantoni HB 01. Kdyby byly příložky, respektive linerlock okolo 1,8 mm, tak by možná to propružení nebylo, ale zase by se zvýšila váha. Jinak jsem ale s tímto nožem velice spokojen,protože je to zase pro mně něco nového, jak tvarově, tak i zpracováním.
No a trvalo mi ca.2 dny po koupi velkého modelu a už jsem se rozhodl objednat i menšího brášku.
Zpracování, hladký chod a vycentrování čepele perfektní, stejně jako u většího modelu.
Zajištění šroubků a promazání proběhlo také stejně.
Délka zavřeného nože je 11 cm, délka čepele 8,8 cm, tloušťka 3,5 mm
Poměr délky čepele a střenky je parádní. Když ten nůž vezmu do ruky, trochu při úchopu vzpomenu na Mcusty, pocitově mi tak připadá. Tenhle nůž ale budí trochu bytelnější dojem a v kapse o něm přitom skoro nevím.
Jinak linerlock je o něco tenčí, ca 1,1 mm, ale také drží perfektně.
U tohoto menšího modelu jsem nazaregistroval žádné propružení střenky, ani při silném úchopu. Je to dáno samozřejmě menší délkou a soustředění síly úchopu na okrajích střenky.
Budu teď chvíli nosit oba dva jako combo a uvidíme, jak bude AUS 8 držet a jestli bude případně lepší v odolnosti proti korozi než u RAT 1 nebo Cold Steelu, kde je hodně náchylná na "lišku"

Abych to uzavřel, za sebe mohu říct, že se zase po dlouhé době objevil zavírák v ceně okolo 3000,-Kč , který mně zaujal na první pohled a zároveň příjemně překvapil po vybalení a vyzkoušení.
Kdybych se měl rozhodnout a nechat si jen jeden z nich, tak by to byl ten větší, protože se v kapse dá unést a přitom už je to "pořádnej kus nože" Happy
Vláďa (Tyler) by při podobném rozhodování s jistotou volil ten menší. Laugh

Hookyboy vložil tyto přílohy:
2014_04_23_2281.jpg.jpg
2014_04_23_2283.jpg.jpg
2014_04_23_2296.jpg.jpg
2014_04_23_2294.jpg.jpg
2014_04_23_2285.jpg.jpg
2014_04_23_2286.jpg.jpg
2014_04_23_2288.jpg.jpg
2014_04_23_2290.jpg.jpg
2014_04_23_2287.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2007
Dík za založení těchto stránekHappy .
Již od mládí tíhnu spíše k military a taktickým nožům, než loveckým - i když se mi lovecké a severské nože děsně líbí- na pásek na vandr většinou pověsím nějakou military klasiku stylu KA-BAR, Ontario, Glock či SOG. I když se tím většinou vědomě připravuji o kvalitnější materiál čepele, lepší řezivost a např.od našich výrobců nožú i o krásnější design a úchopové vlastnosti red face . Snad někdy opustím ten vojenský design a pořídím si něco pořádného od nožíře-sám bych si to přáááálHappy .
Zavíráky mám tyto 3. Tridenta stylu Bowie jsem koupil zde v inzerci. Majiteli údajně vadila lehkost nože, takovej plasťák na hraní..... Já jsem s ním moc spokojen. Doladil jsem středový šroub aby neměla čepel vakl a krásně vyskakuje. I po řezání dřeva čepel nevykazuje nějaké další vůle. Klips do hluboké kapsy, solidní úchop i materiál čepele. Lehce zklamán jsem jen z útlosti čepele. Na páčení to fakt není, i když je to Nůž pro Speciální Operační SkupinuCool
Proto jsem si pořídil bratříčka s čepelí ve tvaru Tanto. Je mnohem odolnější vůči páčení a různým prasárničkám. Nože typu Trident jsem si oblíbil, nemyslím si, že je to jen takový lehký plasťáček na hraní skautíkůmNoNoNo . I fotky vojáků z misí s tímto nožem dokazují jeho oblíbenost.
Nedávno jsem s kamarádem vyměnil malého prcka Spec-elite Mini. Tahám ho stále v kapse a jsem z něj nadšenOk . Dá se nosit v podstatě jakkoliv, i volně bez zavěšení na klipsu, jelikož svou délkou se nikde nepříčí a netlačí. Ideální pro skryté nošení a čepel VG 10 není až tak rozměrově poddimenzovaná-jak se zdá. Mám velkou ruku a nůž se mi drží poměrně pohodlně. Samosebou nelze to srovnávat třeba s SPD Military....
Moc jsem si ho oblíbil-jen nechápu tu prodejní cenu za takového špačkaAngry .
Závěrem mohu tyto 3 kousky doporučit jako solidní EDC , ze solidních materiálů a s prověřením v bojovém nasazení po světě.

PavelEdl vložil tyto přílohy:
P4230001.JPG.jpg
P4230002.JPG.jpg
P4230003.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
V ruce

PavelEdl vložil tyto přílohy:
P4230004.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/7/2013
Myslel jsem že SOG Vision bude lehčí než X-Ray Vision ale titan v kombinaci s ocelovýma příložkama má 158 gramů. Plastovej X-Ray má 120 gramů.

Undertaker vložil tyto přílohy:
sog01.jpg.jpg
sog.jpg.jpg

Busse Fanatic , Infidel , SOG Collector
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2009
PavelEdl napsal:
Tridenta stylu Bowie jsem koupil zde v inzerci. Majiteli údajně vadila lehkost nože, takovej plasťák na hraní..... Já jsem s ním moc spokojen. Doladil jsem středový šroub aby neměla čepel vakl a krásně vyskakuje. I po řezání dřeva čepel nevykazuje nějaké další vůle. Klips do hluboké kapsy, solidní úchop i materiál čepele. Lehce zklamán jsem jen z útlosti čepele. Na páčení to fakt není, i když je to Nůž pro Speciální Operační SkupinuCool

Taky se mi docela líbí, ale chybí mi tam ty příložky.Na druhou stranu hlavy šroubů na čepech mají docela velký průměr tak by se to nemuselo hned vylomit Confused
To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou peníze . . .
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/3/2013
Dobrej nápad s tímto vláknemOk
Dokud dejchám doufám
Posláno:

Pokročilý
SOG Pentagon Elite I a Pentagon Elite II

001.JPG.jpg
009.JPG.jpg
010.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Hookyboy napsal:

To si piš, Milane Ok Laugh.

Hezky popsané kudly, musím říct, že se mi dost líbí. A to na podobné kudly většinou moc nejsem... Jen by mě zajímalo, jak se drží při řezání, na spodní straně jsou příložky docela odhalené. Netlačí příliš?
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/14/2012
3 vlakno sogHappy
Posláno:

Štamgast
Tyler napsal:
Hookyboy napsal:

To si piš, Milane Ok Laugh.

Hezky popsané kudly, musím říct, že se mi dost líbí. A to na podobné kudly většinou moc nejsem... Jen by mě zajímalo, jak se drží při řezání, na spodní straně jsou příložky docela odhalené. Netlačí příliš?

Vláďo, úchop naprosto v pohodě, nikde nic netlačí.
Umístění a vytvarování klipu maji taky parádně vyřešený.
Jestli jsi měl někdy v ruce Mcustu Basic Folder, tak ten malej SOG má úchop podobnej.
Pokud budeš v Příbrami, tak je tam vezmu sebou a půjčim ti na vyzkoušení.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/19/2010
Tak jsem se zařadil mezi majitele značky SOG. Nikdy jsem k těmto nožům neinklinoval, mám rád spyderco a kershaw, ale spec elite 1 mě velice mile překvapil.Poměr délky čepele a střenky je pro mě ideální- 10cm : 12cm.Mé oblíbené spy nebo kershaw mají větší rozdíl v tomto parametru a zároveň mají oba kratší řeznou délku ostří.Ač má tento nůž nízkou čepel,díky dutému výbrusu a úzké špičce krásně pracuje v kuchyni.Jediné na co si budu muset zvyknout je poměrně velká část, která kouká z kapsy nad koncem klipu, ale to je pouze pocitová záležitost.Dovolím si říct,že je to velice povedená kudla a můžu všem doporučit.

mici25 vložil tyto přílohy:
Fotografie_0857.jpg.jpg
Fotografie_0862.jpg.jpg
Fotografie_0864.jpg.jpg
Fotografie_0870.jpg.jpg
Fotografie_0871.jpg.jpg

Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/8/2010
Ja som tiež vlastníkom SOG Spec Elite 1 už nejakú dobu a je to fakt dobrá kudla, čo sa nedá povedať o všetkých zatvárakoch od SOGu. Napr. poistku na Tridente človek pretlačí rukou a netreba na to ani veľkú silu. Na Spec Elite som musel ale urobiť 2 úpravy, pretože sa mi podarilo porezať keď som vyberal nôž z vrecka. Bolo to spôsobené tým, že kolíky na otváranie sú na oboch stranách čepele a dosť trčia a takisto čepeľ behala pomerne ľahko takže keď som ho mal vo vrecku kolíky sa zapreli o látku a ja som rukou prebehol rovno po pootvorenej čepeli. Chcelo to odstrániť kolík z jednej strany a málinko som aj ubral zo špičky lebo takmer presahovala cez zytelové črienky.

Mimochodom, keď som ho mal ešte len pár dní tak som otváral balenie minerálky a len jemne som nepozorne pichol do PET fľaše a už valila voda, špičku mal fakt ako ihla. Pri správnom nastavení pivotu je možné nosiť ho pomerne pevne zatvorený, ale stále je možné ho otvoriť jednoduchým "vyhodením", teda skoro ako automat, netreba ani zatlačiť arc lock.
Posláno:

Štamgast
A neprohýbá se uprostřed ta rukojeť ? Nebo má kovové vložky ?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/8/2010
Má plné kovové príložky, Spec/Pentagon Elite 2 ale vraj už trochu pružia v rukoväti, ale tie sú už poriadne dlhé.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/18/2015
tieto noze si chcem kupit ma s nimi niekto skusenosti SOG Kiku Folder Large a Small.
Posláno:

Štamgast
dedy napsal:
tieto noze si chcem kupit ma s nimi niekto skusenosti SOG Kiku Folder Large a Small.

Hned v úvodu tohoto vlákna je ode mně docela podrobný popis obou modelů Kiku Folder.
Kdybys nehonil příspěvky napříč všemy vlákny o zavírácích (pravděpodobně kvůli možnosti inzerce) nemusel jsi podobný dotaz psát. Myslím si o tom své, ale víc to komentovat nebudu... KO
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/6/2014
Malej Kiku se mi moc líbí. Chtěl bych něco kvalitního a malého. Jen mě štvě ta AUS-8. Za ty prachy bych si tam dovedl představit něco jiného. Mám ji na noži od CRKT a Cold Steel a prostě není blbuvzdorná.

Jednoho se bojím. Myslím, že s opatrností a citem by to šlo, ale přeci jen broušení s Lansky sadou nebude to pravé ořechové Sad A to je zatím jediný důvod, roč neobjednávám.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/11/2009
Žádná ocel není "blbuvzdorná" všechno jde zkur...t No a AUS8 bych se nebál -není špatná.U Kiku bych se spíše bál tvaru čepele tam bude to broušení horší,alespoň myslím (nemám s tanty a jejich klony zkušenost -vyhýbám se jim)Wink
To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou peníze . . .
Posláno:

Pokročilý
Novej přírůstek do sbírky, starej dobrej SOG Flash II.

20150517_125616.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum