ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
honzajbanzaj Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/3/2015
Nože vyrábím (nebo se o to pokouším) už asi rok, celou dobu čerpám hlavně z tohoto fóra, avšak teprve nedávno jsem se zaregistroval a teď, když jsem vyrobil již 5 obstojných nožů (a jeden dokonce prodal) jsem se rozhodl založit toto vlákno a doufat, že jej administrátor schválí, jelikož nemám možnost psát mnoho konstruktivních připomínek, čas prohladávat, kde by se dalo něco napsat (raději vyrábím) a nechce se mi "nahánět" si příspěvky tak, že budu poze psát mistrům do vláken věci typu: Jé! To je super.
Na výrobě mě baví hlavně kování, jediné co mě nebaví je leštění, přecházím k jiným způsobům povrchové úpravy. Výbrusy buď přímo kovu, nebo je brousím na malé pásové brusce (Proma BKPL 1500). Zde na fóru bývá často psáno, že se na tom nedá brousit, ale ono se dá, jen je to děsivě zdlouhavé.

Takže č.1:
celková délka: 217 mm
délka čepele: 105 mm
tloušťka ve hřbetu 3,5 mm
čepel: starý majzlík do el. kladiva
rukojeť: jasan, mosaz, měd, kůže (na trn, hlavice šroubovaná)
pouzdro: hovězina 3 mm, šito režnou nití (nikdy více,další šita pevnou lněnou nití, vše samosebou voskuji)
mírně čočkovitý výbrus
Čepel je zmrvena pokusem o vyleptání pnoucího se břečťanu, pouzdro zase pokusem o jedlovou větev.

,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Na těch fotkách je vidět prd. Příště vkládej fotky přes tlačítko přílohy aby se správně zobrazovaly.
Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
Posláno:

Štamgast
Děkuji za schválení, o tom, že takto funguje tlačítko přílohy jsem nevěděl, příště jej budu používat.

Nyní nůž číslo 2:
celková délka: 219 mm
délka čepele: 99 mm
tloušťka ve hřbetu 1,5 mm
hmotnost: 55 g
čepel: starý majzlík do el. kladiva
rukojeť: jasan, kůže, mosaz (na trn, pouze poslepováno)
pouzdro: hovězina 3 mm
výbrus je klínovitý, vytažený hodně do jedovata

Nůž je moc tenký, pri práci se trochu ohýbá, ale pruží a vrací se nazpět. Taková zajímavá varianta kratičkého fileťáku.

honzajbanzaj vložil tyto přílohy:
IMG_6716.JPG.jpg
IMG_6718.JPG.jpg
IMG_6719.JPG.jpg
IMG_6720.JPG.jpg

,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Nyní nůž číslo 3, pravý opak čísla2Laugh :

celková délka: 420 mm
délka čepele: 258 mm
tloušťka ve hřbetu 7,5 mm
hmotnost: 867 g, těžiště v choilu (choil má asi 3 mm)
čepel: 14260, naleptáváno chloridem, očištěno brusným rounem
záštita a hlavice: konstrukční ocel, naleptáváno chloridem
rukojeť: kožené kroužky
pouzdro: hovězina 4 mm
výbrus je čočkovitý, spíše tupějšího úhlu

Do dřeva jde parádně, rukojeť, ač na to nevypadá se drží velice dobře, na fotkách je ve stavu po asi měsící užívání asi dvakrát týdně.

IMG_8713.JPG.jpg
IMG_8714.JPG.jpg
IMG_8715.JPG.jpg
IMG_8716.JPG.jpg
IMG_8717.JPG.jpg
IMG_8718.JPG.jpg
IMG_8719.JPG.jpg
IMG_8721.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/5/2013
Ja neviem, nic sa mi na tych nozoch nepaci.
Preco ked zacinas robit noze, nezacnes s nejakymi overenymi tvarmi ?
A potom, ked ti to uz ide, mozes pomaly vymyslat vlastne designy.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/10/2013
Přidám se k Mosadzovi s názorem, že by bylo dobrý napřed udělat pár nožů u kterých tvar sprostě obšlehneš ze zajetách klasik a až dostaneš do ruky cvik a do oka cit pro proporce a vyváženost tvarů, tak zaexperimentuj:) nicméně velká pochvala, že nevlapíš celej volnej čas u tabletu, mobilu, pc, zatímco spousta tvých vrstevníků netuší, jak rozdělat oheň:)

Mě osobně se nelíbí nůž ani jeden, kvůli velké nevyváženosti tvarů, ale to není nic co by se nadalo na příštím noži napravit šablonou obšlehnutou z netu:)
no ale hlavně, že se nože líbí tobě pokud jsou pro tebe.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Vezmi si stoh papírů a tužku, kresli tvary kudel a snaž se, aby na sebe linie trochu navazovaly, byly ladné a ne kostrbaté. Myslím, že na papíře to uvidíš líp a pak to zopakovat v železe nebude už složité. Obecně máš moc tlusté ručky k subtilním čepelím. Neboj se toho materiálu ubrat. Hlavně to nevzdávej. I když Tě čeká spousta dřiny, výsledky za to pak stojí.
Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/24/2014
Neklesaj na duchu, kritiku ber ako inšpiráciu a radu a pokračuj a pokračuj. Držím ti palce. Budeš sa zlepšovať .Ok teším sa na tvoj progres.
Posláno:

Štamgast
Děkuji za rady a připomínky, jak píšete ověřené tvary, tak o ty se velmi snažím, avšak většinou mi to nevyjde a nějak to při procesu zprasím, většinou na brusce, všechny tyto nože byly vyráběny podle nákresu a většinou inspirovány zdejšími pracemi, avšak mě to nevyšlo. U prvního jsem poněkud zkazil tvar falešného ostří, číslo 2 měla být klasická finka, avšak opravdu hodně jsem podbrousil výbrus v počátečním místě. U čísla 3 jsem vykoval a následně i vybrousil docela dobrou čepel (ta se subtilní nazvat rozhodně nedá) avšak vzhledový problém vznikl při výrobě záštity a hlavice kdy jsem hlavici trochu předimenzoval a záštitu hodně předimenzoval, následně jsem záštitu moc zbrousil a po asi čtyřech hodinách práce (pilování otvoru pilníkem) se mi nechtělo záštitu zahodit a vyrobit novou, proto jsem prostě trohu zbrousil čepel a záštitu použil. Rukojeti jsou tak masivní, proto, že se dost bojím o to že se probrousím na trn, toho se snad zbavím. U čísla 2 je rukojeť opravdu tenká, ale vzhledem k ještě drobnější čepeli to tak nevypadá. Nože mám hotové ještě další 2, jež tu brzy budou, ale nedokončených nožů mám v šuplíku osm, většina ve stavu výkovku, a mám obavu,že budou přibývat rychleji, než ty hotové. Co se týče zpracování, tak prostě ještě nezvládám nůž udělat přesně dle plánku a zájem mám hlavně o kování. A nejsem z lidí co jen tak zbůhdarma začnou (byť mnozí mají lepší výsledky než já), asi 2 roky před tím, než jsem začal jsem si studoval tapelné zpracování, a mohu říci že ho obstojně zvládám, nože drží ostré a i když nevypadají nic moc, také mi přijde, že jsem dříve nedržel vruce žádný lepší (no, moc jsem těch nožů nedržel no, v podstatě žádný dobrýLaugh ).

zde foto jednohu nože v progresu, asi to bude číslo 6, ale možná že ne.

IMG_8735.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Další nůž je pokus o čistě kovářskou práci, času u brusky to až tak moc nezabralo, takže jsem neměl tolik času nůž zmrvit.
č.4:
celková délka: 290 mm
délka čepele: cca 155 mm (blbě se to určuje)
tloušťka ve hřbetu 4 mm
čepel: 19452, povrch jsou okuje naleptné chloridem
oplet: štípenka
pouzdro: hovězina 4 mm
výbrus je čočkovitý, skoro kompletně kovaný, broušení minimum

Je to asi nejpraktičtější nůž co jsem vyrobil a zároveň můj oblíbený (zatímWink ).

IMG_8737.JPG.jpg
IMG_8738.JPG.jpg
IMG_8739.JPG.jpg
IMG_8740.JPG.jpg
IMG_8741.JPG.jpg
IMG_8742.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
trošku mi to připomíná mé první pokusy v pubertě :D

co trošku honzo doladit ty tvary a vynechat ty blbé výkusy futrálu? asi takto..

Samurai vložil tyto přílohy:
honzaj.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/10/2013
Ahoj, tak cislo 4 a potencionalni 6ka vypadaji uz o velikej kusanec jinde. Tvary super a zpracovani vypada taky paradneWink jak pises, ze se ti nechtelo predelavat zastitu atd, tak mozna by stalo za to si tu praci dat a mit pak o hodne lepsi vysledek. Protoze, kdyz pises, ze se ti obstojne dari tepelne zpracovani, tak jse skoda to pak degradovat horsim vizualem.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/31/2006
honzajbanzaj napsal:
Děkuji za rady a připomínky, jak píšete ověřené tvary, tak o ty se velmi snažím, avšak většinou mi to nevyjde a nějak to při procesu zprasím, většinou na brusce

jak už bylo psáno o tvarech to ani radši nebudu komentovat protože je to fakt hodně divoký

jak ale píšeš o tom že to doprasíš na brusce, podle mě není nad to začít ze začátku pěkně ručně, nechat na tom lidský sádlo a k vercajku se drápat až když už je něco v ruce

začni víc s pilníkem a řašplej a nedivoč na brusce a třeba to pude líp Happy
SHÁNÍM CHCÍPLÝ PLAZY KE ZPRACOVÁNÍ KŮŽE
... TOMASRUCKER.com ... KOVANYNUZ.cz ...
Posláno:

Štamgast
No, doladění tvarů je stále v progresu, za všechnu konstruktivní kritiku velmi děkujiHappy, co se týká toho, co zde napsal a v grafickem programu upravil Samurai tak s tím jak navrhl úpravu nože souhlasím, je to tím, že kovadlina na které kovu má obouchané hrany a v půlce prace se mi nechce běhat k brusce (jednou jsem tu dělal, a málem jsem skončil bez prstu, byly vidět šlachy a kosti, jizva je na dozivotiLaugh ), ale momentálně je v progresu babka do kovadliny s presne pravouhlymi hranami na osazovani. Výkusy na futrálech se snažím postupně zmenšovat, vznikají jako rezerva aby výsledné pouzdro nebylo malé, snažím se, aby nůž v pouzdře držel "vzhůru nohama" (a to mi jdered face ). Nože musím opravdu o hodně vylepšit, výkusy na pouzdrech jsou moc velké, ale menší decentní výkus si myslím že by byl nejlepší.

Nůž číslo 5 sem dávat nebudu, je velmi podobny číslu 4, které se zalíbilo kámošovi a chtěl podobný, tak jsem vyrobil nůž a prodal jsem ho za cenu se kterou jsme byli oba spokojeni, nemůže si ho vynachválit, jakožto neodborník, který držel v ruce jen čínske nerezové kuchyňáky a nikdy by ho nanapadlo, že nůž může mít ve hřbetu přes 2 mmGrin

Mými nožířskými vzory zde na fóru jsou hlavně Hejkal, Želva a TRMANAdmire Admire Admire

PS: Samuraii, k vám mám vzhledem k dokonalosti vašich výtvorů téměř bezmeznou úctu, avšak váš návrh pouzdra mi přijde trochu moc "japonský", nic proti tomu opravdu nemám, vypadá velice elegantně.

PPS: Omlouvám se všem za nehorázně dlouhé příspěvky
Posláno:

Štamgast
Teď jeden nenožový výtvor, snad se nic nestane, když ho sem umístímLaugh .
Jedná se o opasek z hověziny, dárek do rodiny.
tloušťka 3mm
šířka 3 cm
Délku nezveřejnímCool
Spona je nerezová, vlastnoručně kovaná, na povrchu jsou ponechány okuje.
Na pásku jsou 2 zajišťovací oka, z toho jedno posuvné, je dělán s velkou délkovou rezervou.

IMG_8820.JPG.jpg
IMG_8822.JPG.jpg
IMG_8824.JPG.jpg
IMG_8825.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
A další nenožová věc, s noži však vysoce souvisí, raznice z 19452 dělaná pro ražení za tepla, vím sice, že to není nejlepší materiál, ale nic jiného nemám a neseženu. Raznice je vyleptaná v chloridu a doupravena jehlovými pilníky (leptal jsem opravdu hodně dlouho, skoro 3 dny).
Jen ještě není zakalená a rád bych se vás zeptal, jak ji zakalit v běžné výhní, aby se vzor vysoká cca 6 mm nezdeformoval, byla minimální vrstva okují atd.

Na druhé obrázku pokus zjistit vzhled na odpadním kousku kůže.

IMG_8826.JPG.jpg
IMG_8827.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Po dlouhé odmlce, zapříčiněné převážně školou opět něco přidávám. Ne, že bych neměl čas vyrábět nože, ale neměl jsem nějak čas je nafotitWink . Teď doufám, že totho tu v brzké době dost přibude.
Pokusil jsem se trochu řídit radami od zdejších mistrů, ne že bych si tedy dělal náčrtky nebo dokonce brousil ručně. "Na tohle jsem fakt až moc línej"

Takže číslo 6, zkoušel jsem na něm i výše uvedenou raznici a povedlo se.
délka: 223mm
délka čepele: 122mm
tloušťka ve hřbetu: 4mm
čepel: 19452
rukojeť: mosaz, hovězina, divoká třešeň
pouzdro: hovězina
hmotnost: 114g

IMG_9456.JPG.jpg
IMG_9457.JPG.jpg
IMG_9458.JPG.jpg
IMG_9459.JPG.jpg
IMG_9465.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Další nůž, tentokrát zas keltský. Omlouvám se Hejkalovi, že jsem obšlahnul jeho nápad na drátěnou omotávku rukojeti.

č.7
délka: 307mm
délka čepele: 177mm
omotávka: železný drát, motaný podle Hejkala

IMG_9466.JPG.jpg
IMG_9467.JPG.jpg
IMG_9468.JPG.jpg
IMG_9469.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Další 2 nože jsou vánoční dárky do rodiny, během dneška sem postupně hodím oba.
První je takový můj druhý pokus o bowie. Údaje nemám, jelikož jsou již darované.
č.8
délka: cca 26 cm
délka čepele: cca 15 cm
rukojeť: mosaz, hovězina, akát

IMG_9574.JPG.jpg
IMG_9575.JPG.jpg
IMG_9576.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Tak zde je ten druhý darovaný.
č.9
délka: cca 27 cm
délka čepele: cca 15 cm
rukojeť: mosaz, hovězina, akát

IMG_9577.JPG.jpg
IMG_9578.JPG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum